BOSBADEN, VERBINDEN MET DE NATUUR

Sommige vinden het een trend en anderen zien het als een mindfulness-oefening, maar wat is bosbaden eigenlijk? De term is bosbaden is ontstaan in Japan in de jaren tachtig, als een fysiologische en psychologische oefening die shinrin-yoku wordt genoemd. De vertaling daarvan is “baden in het bos”. Het is de bedoeling dat je tijd doorbrengt zonder technologie en beeldschermen. Om jou weer in contact te brengen met de natuur en deze te beschermen, maar ook als hulpmiddel voor een burn-out.

De natuur als genezer

De Japanners zijn er dol op, deze vorm van therapie in en met de natuur. En in de jaren negentig begonnen onderzoekers de fysiologische voordelen te bestuderen. Hieruit kwam de conclusie dat tijd doorbrengen in de natuur erg goed voor je is. Hoewel de term shinrin-yoku aan Japan wordt toegekend, is het concept natuurlijk niet nieuw. In veel culturen is het belang van de natuur al lang een feit.

Look deep into nature, and then you will understand everything better” – Albert Einstein

Bosbaden is niet alleen voor natuurliefhebbers, als je wandelt kun je oefenen om je bewust te worden en te verbinden met alles om je heen. Waar het om gaat is dat je stilstaat en opgaat in alles wat er om je heen is. De geuren, geluiden, kleuren, bewegingen en alles wat je zintuigen waarnemen.

Een bosbad van twee uur helpt je om de even de stekker overal uit te trekken en te vertragen. Het zorgt ervoor dat je in het hier en nu bent en op zo kun je ontspannen en relaxen.

Hoe ga je het doen?

Ga naar een stuk natuur en laat je telefoon en camera thuis. Ga langzaam lopen, zonder doel. Je gaat niets plannen en het enige wat je doet is je lichaam de gids laten zijn. Luister naar waar jouw lichaam je naartoe wil brengen. Neem de tijd, het maakt immers niet uit waar je wel of niet uitkomt.

De kracht van het bos ligt in jouw vijf zintuigen. Laat de natuur op je inwerken via je oren, ogen, neus, mond, handen en voeten. Luister naar het zingen van vogels en het ritselen van de bladeren. Kijk naar de verschillende kleuren van de bomen en zie hoe het zonlicht door de takken schijnt. Ruik de geur van het bos en adem de natuurlijke aromatherapie in, laat het bos bij je binnen.

Nature always wears the colors of the spirit” – Ralph Waldo Emerson

Leg ook je handen eens op een boom, loop met je blote voeten door de plas, of ga liggen in de bladeren. Dompel je helemaal onder en geniet. Laat alles los en adem de vreugde in. Nu ben je verbonden met het geluk van de natuur. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Return to love

RETURN TO LOVE – ANDREA BOCELLI AND ELLIE GOULDING

Voor deze video van het nummer 'Return to love', hebben ...

VERBINDEN MET HET UNIVERSUM OP FREQUENTIE 432 HZ

Als we teruggaan in de tijd zien we dat muziek ...
Doe wat je wil

KORTE FILM – DOE WAT JE WIL

Laat het lawaai van de mening van anderen je eigen ...
Windup

KORTE FILM – WINDUP

Deze bekroonde korte animatiefilm 'Windup' is een verhaal over de ...
Guru Ram Das

MANTRA – GURU RAM DAS

Deze Guru Ram Das mantra bestaat uit acht delen en ...
Father and daughter

KORTE FILM – FATHER AND DAUGHTER

In de ontroerende, korte film 'Father and daughter' neemt een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download