BODYSCAN MEDITATIE – JON KABAT-ZINN

Een goede manier om in contact te komen met je lichaam en je ware Zelf, is mindfulness en dan vooral een bodyscan. Als je hier nieuw mee bent is het fijn om een begeleide meditatie te doen, waaronder deze die is ingesproken door Jon Kabat-Zinn. Laat je meenemen door je lichaam en ervaar hoe het is om in het nu te zijn.

Jon Kabat-Zinn was een leerling van boeddhistische leraren zoals Thich Nhat Hanh en zenmeester Seung Sahn. Deze yogabeoefening en studies heeft hij gecombineerd met de wetenschap. Hij is les gaan geven in mindfulness, waarvan hij zegt dat het mensen kan helpen omgaan met stress, angst, pijn en ziekte.

Mindfulness Based Stress Reduction

Hij is een van de oprichters van het Cambridge Zen Center en heeft een het stressverminderingsprogramma ontwikkelt, het Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Dit programma wordt breed ingezet in ziekenhuizen, medische centra en gezondheidsonderhoudsorganisaties.

“Het gaat niet zozeer om de formele meditatie. Het gaat erom het leven te leven alsof ieder moment er werkelijk toe doet. Op die manier wordt mindfulness betekenisvol voor de kwaliteit van ons bestaan. We gaan zo snel in deze tijd, we zijn zoveel aan het doen dat het steeds moeilijker wordt om gewoon te zijn.

Mindfulness cultiveert het zijn, en dat is als een zuurstoftoevoer naar ons hart. Mensen snakken daar meer dan ooit naar. Dit geeft niet slechts wat leuke franje aan het leven, dit gaat over het ontwikkelen van aandacht en over bewuster leven, waarbij je trouw blijft aan jezelf en aan je waarden.”

Jon Kabat-Zinn
Bodyscan

Jon stelt dat het onderzoek naar het effect van mindfulness meditatie, zelfs na ruim 35 jaar, nog in de kinderschoenen staat. Maar nu is al wel aangetoond dat mindfulness net zo effectief is als antidepressiva, om terugval te voorkomen bij een depressie. Hoeveel kosten zou dat niet besparen, in de gezondheidszorg. Maar het belangrijkste is dat de kwaliteit van het leven van miljoenen mensen met depressieve klachten, door mindfulness enorm toeneemt.

Wherever You Go, There You Are

Ook kun je hem kennen van enkele boeken waaronder het boek “Wherever You Go, There You Are”. Dit boek heeft sinds 1994 de wereld veranderd. In het boek gaat Jon je niet overtuigen van de waarde van mindfulness, maar maakt hij het toepasbaar met oefeningen, waaronder een bodyscan. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Zeg 'nee' tegen drugs

ZEG ‘NEE’ TEGEN DRUGS

Ken je de reclame nog: "Zeg nee tegen drugs". Het ...
Langzaam leer ik

LANGZAAM LEER IK

Langzaam leer ik dat ik niet hoef te reageren op ...
Bevalling

GELOOF JIJ IN EEN LEVEN NA DE BEVALLING?

In de buik van een moeder zitten twee baby’s. Zegt ...
Loslaten

HOE KUN JE LOSLATEN?

Je kunt er zelf voor kiezen om alles wat je ...
eyeopeners over bewustwording

EYEOPENERS OVER BEWUSTWORDING

De eerste van de eyeopeners over bewustwording is leren hoe ...
SKY GAZING?

WAT IS SKY GAZING?

Alberto Villoldo was de jongste klinische professor aan de San ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download