BINDINGSANGST, HOE ZIT DAT?

Als je bang bent voor intimiteit en dus een vermijdende hechtingsstijl hebt, is het belangrijk om te accepteren dat je een wond hebt opgelopen, die nog nooit echt geheeld is. Je hebt geen andere manier gevonden om de pijn op te lossen en je hebt ook geen ervaringen dat je gezien, gehoord en begrepen werd. Hierdoor heb je niet geleerd om iemand dichtbij te voelen, die liefdevol en consequent aan jouw behoeften kan voldoen.

“Fear is the great enemy of intimacy. Fear makes us run away from each other or cling to each other but does not create true intimacy” – Henri Nouwen

Je hebt al die jaren overleefd, omdat je niet wist wat je nodig had om deze wond te helen, waardoor je alleen maar meer liefdesverdriet hebt ervaren. Intimiteit en nabijheid houden onvermijdelijk gevoelens van kwetsbaarheid in. En omdat jij hebt geleerd om je gevoelens te vermijden, onderdruk jij je behoeften, gevoelens en verlangens en vermijd je ook alles wat deze gevoelens zou kunnen opwekken.

Ik vermijd intimiteit, ook al verlang ik ernaar

Nabijheid en intimiteit vermijd je ten koste van alles, zelfs als juist nabijheid jouw meest gewenste behoefte is. Omdat jij je eigen behoeften, gevoelens en verlangens opzij schuift, doe je dat ook met die van een ander. Je wil de ander niet zien, voelen of echt begrijpen, omdat dit een gevoel van oneerlijkheid naar boven brengt. Dat gevoel van oneerlijkheid moet je accepteren en tolereren en daar moet een ander voor zorgen. Ze krijgen er alleen niet hetzelfde voor terug, net als in jouw jeugd het geval was.

“I’m so afraid of losing something I love, that I refuse to love anything” – Jonathan Safran Foer

Dit is de reden waarom jij je, als je een partner hebt met bindingsangst, niet gezien, gehoord of begrepen voelt. Je hebt het gevoel dat je partner niets doet om jouw pijn te verzachten, of de situatie te verbeteren. Jouw vermijdende partner lijkt geen empathie te hebben. Dit komt omdat hij of zij niet voldoende verbonden is met jou en zichzelf, om zijn of haar gevoelens, gedachten of behoeften waar te nemen.

BINDINGSANGST

Welke eerste stap kun je zetten om van je bindingsangst te genezen?

  • Maak contact met je gevoelens. Jouw emoties vertellen jou elke moment de waarheid over jezelf en in welke frequentie jij je bevindt. Het laat je zien welke kant je op moet om je gevoel te verbeteren, zodat je meer bent afgestemd op jouw geluk en wat jij wil in je leven. Jouw emoties zijn ook de ingang tot het ontdekken van jouw onderbewuste beperkingen, die jouw geluk in de weg staan. Als je niet in contact staat met je emoties, heb je eigenlijk geen richting in je leven. Je weet niet waar je staat en ook niet waar je naartoe wil.
  • Leer om je gevoel kwetsbaar te communiceren. Maak je emoties en gevoelens kwetsbaar duidelijk aan de ander. Zie dit als een proces om jouw eigen waarheid te gaan leven.
  • Onderzoek het deel in jou dat niet intiem wil zijn met de ander. Het deel van jou dat werd gekwetst door je ouders, die weigerden jouw gevoelens, gedachten en behoeften als kind te accepteren en te tolereren. Zodra je dit deel gevonden hebt, ga je ermee in gesprek. Leer het kennen, begrijp het gevoel, zie het en geef het de liefde die het nog nooit heeft ontvangen.
  • Merk op bij jezelf als je geen verbinding hebt met de ander. Merk op hoe het voelt alsof je hart weg is en je alleen nog maar in je hoofd zit. Ervaar hoe je niet echt voelt in je lichaam.

Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...
Seks in de relatie

DE SEKS IS VERDWENEN

Ik krijg regelmatig berichten van mannen en vrouwen dat ze ...
Codependent en de narcist

DE CODEPENDENT EN DE NARCIST

De codependent en de narcist hebben een complexe relatie die ...
Verlos me van codependentie

VERLOS ME VAN MIJN CODEPENDENTIE

Jaren geleden kostten mijn relaties zoveel energie dat het soms ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download