BINDINGSANGST, CLAIM MIJ NIET ZO

Tegenwoordig is de bindingsangst niet meer weg te denken is uit onze maatschappij. Zeker als je weer gaat daten boven een bepaalde leeftijd, lijkt het meer regelmaat dan uitzondering. Maar wat is het eigenlijk, bindingsangst?

“Your fear of attachment tells a lot about your fear of separation – Sanyam Jain

Vaak zie je dat het begint met niet serieus willen daten. Je wil de validatie en aandacht wel, maar bent niet toe aan een vaste relatie. Dat wil natuurlijk niet direct zeggen dat iedereen die kiest voor simpel daten bindingsangst heeft. Maar als je telkens niet voorbij het informele stadium komt, terwijl je de ander wel echt leuk vind, is er toch meer aan de hand.

Afwijzende gehechtsheidtype

Mensen met bindingsangst herkennen we in het afwijzende gehechtsheidtype. Je bent onafhankelijk, zelfgestuurd en voelt je ongemakkelijk bij intimiteit. Je bent een expert in het rationaliseren, om te kunnen ontsnappen aan intieme situaties. Regelmatig ervaar je druk of verstikking als mensen te dichtbij komen. Er zijn enkele factoren die je kunt onderzoeken bij jezelf, of je partner, om te kijken of het zou kunnen spelen.

Signalen waar je op kunt letten?

  • Niet na willen denken over de toekomst. Op een bepaald moment kom je in een relatie op het punt dat je er op zijn minst over na gaat denken. Past de persoon die je aan het daten bent in je toekomst? Het kan zo zijn dat je er gewoon helemaal niet over na wil denken, maar het kan ook zo zijn dat je nu al weet dat het op niets gaat uitlopen. En natuurlijk kun je gewoon lekker ongedwongen genieten van je partner, maar als je echt niet over de toekomst wil nadenken, is er vaak meer aan de hand.
  • Je blijft wikken en wegen. Je geniet er van om samen tijd door te brengen en je voelt je verbonden. Misschien denk je ook al na over de toekomst van je relatie en je hebt sterke gevoelens voor je partner. Maar toch blijf je jezelf afvragen: “Houdt hij of zij wel echt van me?”, “Ben ik hier klaar voor?”, “Wil ik dat dit wel?”, “Is dit het nu?”. Het is normaal om jezelf af en toe vragen te stellen, vooral als je echt om iemand geeft en de relatie niet wilt verliezen. Maar te vaak dit soort gedachten hebben is niet normaal. Als alles er is, maar je mist iets, zou je jezelf eens in bindingsangst kunnen verdiepen.
  • Je wil geen plannen maken. Vermijd je het maken van plannen? Geef je vage antwoorden als: “Misschien!”, “ik laat het je weten” of’ “laten we even zien hoe de week verloopt”. Als je partner plannen wil maken en het nadenken over de plannen maakt je bang of geeft een benauwd gevoel, dan zou je bij jezelf eens onderzoek kunnen doen. In de date fase telt dit niet, als je dan geen plannen wil maken, betekent dit dat je niet echt geïnteresseerd bent in de ander. Vooral als je het open wil houden voor eventueel betere afspraken die nog voorbij kunnen komen.
  • Je voelt je ongemakkelijk of gevangen (benauwd) wanneer je partner te dicht bij komt of teveel wil. Deze gevoelens kunnen opkomen zonder dat je ze volledig begrijpt. Als je partner bijvoorbeeld voor het eerst “Ik hou van je” zegt, voel je je gelukkig. Maar later, als je erover nadenkt, begin je angstig te worden en vraag je je af wat dat betekent of wat er daarna komt. Je kunt ook de drang voelen om weg te lopen of de relatie te beëindigen.
  • Je vind het moeilijk om diepe gevoelens te delen. Emotionele kwetsbaarheid helpt om dichterbij elkaar te komen. In goede relaties leer je je partner kennen, naar mate de tijd verstrijkt. Je kan praten over je verleden, doelen voor de toekomst en emoties. Als je hier moeite mee hebt en dit vermijdt, dan zou het kunnen zijn dat je de ander (onbewust) op afstand houdt. 

Verlatingsangst

Als je telkens een partner met bindingsangst aantrekt kan dit over jou zeggen dat je last hebt van hetzelfde probleem. Het is dezelfde wond maar uit zich in verlatingsangst. Geef dus niet direct je partner de schuld van de relatieproblemen, maar ga zelf ook eens op onderzoek uit, welk aandeel je in deze dynamiek hebt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Volwassen relaties

VOLWASSEN RELATIES GEVORMD DOOR JE JEUGD

Ontmoet Mark, een 32-jarige man wiens jeugd zijn volwassen relaties ...
Pippi

DE LESSEN VAN PIPPI LANGKOUS

Pippi Langkous, het ondeugende meisje met oranje vlechten en een ...
De kleine zeemeermin

DE KLEINE ZEEMEERMIN EN CODEPENDETIE

In de magische wereld van sprookjes is 'De kleine zeemeermin' ...
beschikbaar worden

EMOTIONEEL BESCHIKBAAR WORDEN

Emotioneel beschikbaar worden is een waardevol streven voor gelijkwaardige en ...
afwijzende vermijdende hechtingsstijl

DE AFWIJZENDE VERMIJDENDE HECHTINGSSTIJL

De afwijzende vermijdende hechtingsstijl ontstaat in de kindertijd. Deze manier ...
Dynamiek narcist en codependent

DE DYNAMIEK TUSSEN DE NARCIST EN DE CODEPENDENT

Narcisme en codependentie vormen een complexe dans van interpersoonlijke dynamieken. ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download