BEWUSTWORDING, DE EERSTE STAP NAAR VERANDERING

Voel je je ook vaak niet begrepen? Heb je geen behoefte meer aan socializen en praten om te praten? Gesprekken die niets zeggen zuigen je leeg en vind je zonde van je tijd. Bewustwording kan eenzaam aanvoelen, je hebt het idee dat je ineens alleen op de wereld staat. Je lijkt je familie voorbij gegroeid en ook ze snappen echt niet wat je bedoelt, ze kunnen het zelfs onzin vinden. 

Waarom zie je mij niet?

Ik heb het als moeilijk ervaren dat mensen me niet begrepen en zagen. En soms nog doe ik teveel mijn best om het uit te leggen en gehoord te worden. Een soort machteloosheid “waarom zien ze het niet, mij niet“. Ik heb zoveel gehuild, ik voelde zelfmedelijden, pijn, maar ook woede. Het liefst deed ik dan helemaal niets meer, klaar was ik ermee.

“If you see me less, I’m doing more”

Wat ik echt voelde, was natuurlijk het niet begrepen en gezien worden in mijn jeugd. Zo verlangen om gehoord en gevalideerd te worden, wat maar niet lukte. Als je niet gezien wordt, voelt je ego afwijzing. En die afwijzing is zo ontzettend pijnlijk, het is de pijn van emotionele verlatenheid. 

Destructief gedrag

Een pijn die in vele van ons zo diep geworteld zit dat lang niet iedereen deze pijn aankan. Velen gaan de pijn dempen met verdovende middelen, of hebben gewoonten ontwikkeld die eigenlijk destructief zijn.

“Ik ben nog steeds op zoek naar mijn partner, om me te geven wat mijn moeder niet kon. Ik raak nog steeds snel gefrustreerd als ik me niet gehoord of gezien voel. Mijn ego geeft nog steeds snel betekenis aan haar gedrag, zodat ik me kan voelen zoals ik deed als kind. Namelijk alleen en verkeerd begrepen”.

Verlatenheid

De meesten van ons hebben een soort van emotionele verlatenheid ervaren zonder het te beseffen. Je hebt wel ouders gehad, die er fysiek  waren, maar er is geen authentieke emotionele band. Omdat ze geen verbinding met zichzelf hadden, konden ze je niet echt zien en horen. Laat staan jou jezelf laten uitdrukken, zonder ideeën te projecteren van wie ze dachten dat je bent.

Niemand begrijpt mij

De kern van emotionele verlatenheid is een gevoel dat niemand je begrijpt. Deze wond maakt dat je wanhopig gaat zoeken naar een partner die je eindelijk zal geven wat je ouders niet konden. Dit is de reden waarom zoveel relaties stuklopen. Je legt een enorme druk op je partner, om ons iets te geven dat nooit aan hun is om te geven.

“Can you see me? All of me? Probably not. No one really ever has”

De weg naar bewustwording en heling is zeker niet makkelijk, maar als je het gaat inzien dat je niet gezien of gehoord voelen eigenlijk iets moois is, dan kun je er veel groei uithalen. Het is een kans om je kindpijn te genezen en om te leren van jezelf te houden. Je kunt leren dat iedereen zijn eigen pad wandelt en een eigen waarheid heeft.

Word je bewust

Genezing is bewustwording. Hoe bewuster je bent, hoe meer je je innerlijke kind kunt voelen. Je kunt inzien hoe dat innerlijke kind altijd op zoek is naar liefde en acceptatie buiten zichzelf.

“True love is born from understanding”

Het erom gaat dat je jezelf gaat zien dat je al die validatie en liefde aan jezelf gaat geven. Je staat dan meer open voor de mening en visie van de ander en je leert om de ander werkelijk te zien, voor wie hij of zij is. In plaats van te strijden om je verhaal te mogen vertellen en begrepen te worden, hoef jij je gelijk niet meer te halen, omdat je goed bent zoals je bent, net als de ander. Dit is de bevrijding van bewustwording. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...
LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download