BEWUST WORDEN VAN PLEASEGEDRAG

Mensen die altijd maar ‘ja’ zeggen tegen alles en voor iedereen klaar staan noemen we ook wel ‘pleasers‘. In dit artikel ga je meer bewust worden van je pleasegedrag.

Het pleasen van mensen komt voort uit de codependentie conditionering. Als je deze conditionering hebt, krijg je je zelfbeeld door wat anderen van je denken. De buitenwereld neem je aan als waarheid over wie jij bent. Dit betekent meestal dat je geen grenzen hebt en je eigen behoeften verwaarloost.

Beschikbaar voor iedereen

Ik heb altijd gedacht dat ik een goed mens was, door altijd beschikbaar te zijn voor iedereen. Dit maakte me onzelfzuchtig. Natuurlijk voelde ik me ook overweldigd en vaak boos. Dit komt doordat ik eigenlijk niemand een plezier deed. Ik probeerde onder controle te houden hoe anderen me zagen.

Het vermoeiende patroon voelde aan als een emotionele achtbaan. Ik kon me echt lang schuldig voelen als ik bijvoorbeeld een verjaardag had afgezegd. Er is zoveel angst als je niet vertrouwt op je vermogen om grenzen te hebben.

Bewust worden van pleasegedrag

Bewust worden van pleasegedrag

Vraag jezelf eens af:

  • Waarom doe ik dit?
  • Wil ik dit echt?
  • Word ik hier net zo blij van als de ander?
  • Probeer ik de manier waarop iemand naar mij kijkt te beheersen?

Als je emotioneel volwassen bent heb je duidelijke grenzen. Je zegt “nee” op een vriendelijke en duidelijke manier. En je laat de mening van de ander bij de ander. Ze mogen je zien zoals zij willen, je vat het niet persoonlijk op. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Parentificatie

7 VORMEN VAN PARENTIFICATIE

In het boek 'Niemandskinderen' van Carolien Roodvoets worden verschillende vormen ...
projectie

HOE WERKT PROJECTIE?

Soms gedragen we ons op een manier die anderen niet ...
Triggers

TRIGGERS GEBRUIKEN VOOR PERSOONLIJKE GROEI

Ken je dat gevoel dat iemand iets zegt of doet ...
Spiegel

WAT ZAG JIJ IN DE SPIEGEL?

Als je klein bent en in de spiegel kijkt, zie ...
Pleasegedrag

HOE DOORBREEK JE PLEASEGEDRAG?

Het overlevingsmechanisme wat we de reekalf-traumareactie noemen is beter bekend ...
Jezelf afwijzen

WAT GING JE IN JEZELF AFWIJZEN?

Ken jij de uitspraak: "Wat je zegt, ben je zelf" ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download