BESTE VRIENDEN, BEN JIJ DAT MET JEZELF?

Ben jij altijd op zoek naar dingen buiten jezelf. Kun jij anderen maar moeilijk loslaten? Ben jij jouw beste vriend?

Als je ‘s morgens niet wakker wordt met het gevoel dat je je eigen beste vriend bent, dan zul je soms lijden. Als je niet de leiding over je leven neemt en beste vrienden wordt met jezelf, zul je pijn ervaren. Pijn van afwijzing, van eenzaamheid, schaamte, van zelfwijzing en de pijn van verlaten worden.

Ik ben het niet waard

Je zult onbewust blijven geloven dat je het niet waard bent en dat niemand van je houdt. Wat je natuurlijk allang weet is dat als je niet eerst van jezelf houdt, je ook niet van een ander kunt houden. Leren hoe je je eigen beste vriend wordt, is dus een goed begin.

De langste en belangrijkste relatie die je zult hebben, is de relatie met jezelf. Daarom is het aan jou om een sterke verbinding te bouwen. Het zal echt niet altijd makkelijk zijn, maar wel nodig. Het zal lastig zijn om je los te maken van slechte gewoonten, je houdt niet van veranderingen, dus er is wel discipline voor nodig. Het deel in jou dat comfortabel is met alles op de oude manier doen, kan behoorlijk in opstand komen.

Hou vast wat je ongelukkig maakt

We klampen ons vast aan wat het comfortabelst voelt, zelfs als het niet goed voor ons is. Je moet moed, vastberadenheid, wilskracht en doorzettingsvermogen bezitten om oude gewoonten te doorbreken en nieuwe aan te leren. Zelfs zoiets eenvoudigs als toegeven dat je een fout hebt gemaakt, in de manier waarop je jezelf hebt behandeld, kan al een flinke opgave zijn.

Het ego is geen fan van fouten toegeven, daarom willen mensen niet veranderen. Het betekent dat je toegeeft dat je ongelijk had. De oplossing hiervoor is om niet te vechten of weerstand te bieden, maar om te accepteren. Het is normaal dat je je in het begin wat onrustig of ongemakkelijk voelt, bij het ontwikkelen van nieuwe gedachten, denkwijzen en gedrag. 

Zorg dat je een sterke basis hebt in eigenwaarde. De meesten van ons zien een mislukking als een persoonlijk falen. Onthoudt goed dat als je je eigenwaarde en zelfrespect uitbesteedt, je je altijd ellendig en een mislukking zal voelen. Waarom? Omdat de gedachten, meningen, overtuigingen en verwachtingen die je gebruikt als maatstaf om je succes en waarde te meten, buiten je controle liggen.

Wat kun je doen om beste vrienden te worden met jezelf?

  • Lach om jezelf. Zelfspot is een geweldige manier om vrienden met jezelf te worden. Als je stopt met jezelf zo serieus te nemen, stel je jezelf open voor meer innerlijke harmonie en heelheid. 
  • Accepteer jezelf in plaats van te straffen. Straft een goede vriend je met verbale kritiek? Nee. Een echte vriend accepteert je goede en minder goede kanten. Niemand is perfect en we hebben allemaal een duistere, donkere kant. 
  • Leer jezelf kennen. Wat zijn je diepere drijfveren en motivaties? Welke dingen vind je leuk en niet leuk? Wat zijn je sterke en zwakke punten? Hoe meer jij jezelf echt begrijpt, hoe makkelijker het zal zijn om jezelf aardig te vinden en te respecteren voor wie je bent.
  • Ontwikkel zelfbewustzijn. Dit lijkt op het vorige punt, maar nu ga je op zoek naar je binnen wereld. Hoe werken je gedachten, gevoelens, overtuigingen, aannames en motivaties? Aandacht schenken aan wat er in je omgaat, is de eerste stap om te ontdekken waarom je denkt, voelt en je gedraagt zoals je doet. Als je geen idee hebt wie je bent en wat je doet, zul je nooit een echte band met jezelf kunnen opbouwen. 
  • Ga de stilte in. Om een ​​goed niveau van bewustzijn over jezelf te ontwikkelen, heb je tijd alleen nodig. Geen afleiding van de buitenwereld. Als je het verschrikkelijk vind ​​om op jezelf te zijn en te genieten van je eigen gezelschap, zul je nooit je eigen beste vriend zijn.
  • Leer hoe je jezelf kunt steunen en troosten. Een beste vriend helpt en troost je in tijden van nood. Hij of zij weet precies wat te zeggen of te doen om je je beter te laten voelen. Als het gaat om met je eigen emoties en ongemakken om te gaan, zie je dat we het proberen weg te duwen met verslavingen. Leren omgaan met je pijn, in plaats van eraan te ontsnappen, is een van de essentieelste en moeilijkste manieren om eigenliefde te ontwikkelen. Als je naar je emotionele behoeften luistert en je openstelt voor de kwetsbaarheid van het ervaren van schaamte, woede en verdriet, kunnen je gaan helen en verzachten.
  • Maak lol in je eentje. Waarschijnlijk denk je bij een restaurant, film of feestje aan het gaan met vrienden dat is wat we geleerd hebben. Maar het is dus net zo belangrijk om dat te doen met jezelf. Genieten in je eentje, van wat je interesse heeft.
  • Doe elke dag iets aardigs voor jezelf. Even relaxen in de zon, een heerlijke verse maaltijd of een warme douche. Er zijn genoeg dingen waar jij jezelf op kunt trakteren. Geen tijd is geen excuus, zorg dat je voor jezelf zorgt, net zoals voor vrienden.
  • Luister naar je lichaam. Stop met het verwaarlozen van je lichaam. Als je het consequent misbruikt ervaar je fysieke, emotionele of psychologische klachten, of heb je ziektes veroorzaakt. Luister dus goed naar de behoeften van je lichaam. Als je constant moe bent, probeer dan meer te slapen. Stop met het drinken van al die koffie en zoek gezondere stimulerende middelen. Als je te zwaar bent, kijk dan nog eens naar wat je eet en hoeveel je beweegt.
  • Leer je te concentreren op positieve dingen over jezelf, in plaats van op negatieve. Dit klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Om je focus te verleggen, moet je in wezen je hele geest herprogrammeren. Vooral als je de neiging hebt om jezelf elke dag te bekritiseren, of te kleineren. Je denkt “Nee, ik behandel mezelf niet zo slecht”, maar ben je je eigenlijk niet bewust van de onbewuste dialoog die constant in je hoofd kletst. Om jezelf vriendelijker te behandelen door jezelf open te stellen voor de goede dingen over jou, moet je enkele strategieën ontwikkelen. Begin de ochtend bijvoorbeeld met positieve affirmaties.

Het kan best wat doorzettingsvermogen en moeite kosten, om beste vrienden te worden met jezelf. Maar als je er consequent mee bezig bent, om alles hierboven toe te passen, dan zul je je geleidelijk aan echt gelukkiger en vollediger voelen. Het beste van je eigen beste vriend worden, is dat het een cadeau is voor altijd dat niemand je kan afnemen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...
Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download