BEN JIJ EMOTIONEEL VERBONDEN?

Als je veilig gehecht bent, wil dat zeggen dat je emotioneel hebt leren verbinden. Helaas zijn er ook veel mensen die dit nooit hebben meegemaakt. Als je onveilig gehecht bent, ben je geconditioneerd om te geloven dat toewijding betekent dat je samen oud wordt en alles voor elkaar opgeeft. Je bent dan emotioneel niet verbonden.

“We seek the fire of the spark that is already within us” – Kamand Kojouri

Je gelooft dat dit betekent dat er iemand voor je kiest en je de zekerheid geeft, waar je zo naar op zoek was. Die ene die je het geluk gaat laten ervaren, waar je voor eeuwig een gelukkig leven mee deelt. Maar is dit wel echt zo? Of zoek je naar iets wat helemaal niet bestaat? Hoop je tegen beter weten in dat iemand je komt verlossen van die innerlijke pijn en leegte.

Samen maar toch alleen

Soms brengt dat verwarring met zich mee. Want misschien heb je een partner die aan de ene kant veel toewijding laat voelen, maar aan de andere kant voel je je ook niet gezien, gehoord of geliefd. Je kunt letterlijk dicht bij iemand zijn, maar je emotioneel ver van elkaar vandaan voelen.

Ken je het gevoel van eenzaamheid en alleen zijn, zelfs met een partner. Maar wat is dan een emotionele verbinding? Wat houdt dat in? Als je emotioneel verbonden bent, dan ken je de emotionele toestand van de ander en kun je daar gepast op reageren. Zonder emotionele afstemming voelen we ons niet gezien, onzichtbaar. Er wordt niet voor ons gekozen, we doen er niet toe.

Hoor je mij wel?

Ook kun je aanwezig zijn bij de ander. Je kunt wel in dezelfde ruimte zijn, maar dan hoef je nog niet aanwezig te zijn voor de ander. Aanwezig zijn betekend actief luisteren, delen, volledige aandacht zonder afleiding. Hierdoor voelt de ander zich gezien. En dat geldt ook als de ander je iets te vertellen heeft wat je niet zo leuk vind, misschien is het wel iets wat je doet, of hebt gedaan.

Hoe voel jij je echt?

In zulke situaties kun je juist zien hoe de emotionele verbinding is, kun je je eigen gevoel opzij zetten en echt horen en ontvangen wat de ander je te vertellen heeft?

Verder betekent emotioneel in verbinding zijn ook dat je in staat bent om je verlangens en behoeften te delen. Je laat zien hoe je je echt voelt. Als je je binnenwereld kwetsbaar kunt delen, voel je je echt verbonden. Ook laat je de ander weten hoe speciaal hij of zij is, niet om wat ze te bieden hebben, maar om wie ze werkelijk zijn. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download