BEN JE DE EMOTIE, OF ERVAAR JE DE EMOTIE?

Je emoties kun je zien als feedback. Boosheid, angst, blijdschap maar ook verdriet zijn allemaal even gezond en menselijk om te ervaren. Vraag jezelf eens af; ben je de emotie, of ervaar je de emotie?

Emoties geven je inzicht en advies, over hoe jij de wereld om je heen ervaart. Een emotie kan ongezond worden, als je niet geleerd hebt om emoties te reguleren en te verwerken. Een emotie wil door je lichaam stromen, terwijl jij aanwezig bent.

Reactieve geest

Meestal reageer je op elke emotie, vanuit een reactieve geest. Dit zal steeds duidelijker worden, naarmate je jezelf meer en meer gaat observeren. Hoe vaak gebruik je het woord ‘ik’ als je emoties ervaart? Ik ben boos, ik ben verdrietig, etc. Hiermee identificeer je jezelf met de emotie, waardoor hij langer aanwezig blijft.

Misschien ben je er wel zo één mee geworden, dat je het niet meer ervaart, maar hem bent. Door de emotie zo eigen te maken, beheerst hij vaak ook je denkpatroon.

Ben je de emotie

Wat kun je doen om los te komen van deze identificatie?

  • Leer om getuige te zijn van je gedachten. Je bent niet je gedachten. Door te leren getuige te zijn van gedachten zonder te oordelen, kun je je gedachten zien als gescheiden van wie je bent. Als dit lukt, kun je stoppen met telkens onbewust erop te reageren.
  • Leer contact te maken met je lichaam. Wat ervaar je in je lichaam als je een emotie ervaart? Is er ergens kramp, of druk? Waar zit je adem, in je borst of in je buik? Blijf gewoon aanwezig bij wat je ervaart in je lichaam, zonder er iets van te vinden.
  • Stop met het emotionele dumpen. Met emotioneel dumpen wordt bedoeld dat je telkens blijft herhalen wat er gebeurde. Je blijft het verhaal vertellen aan jezelf, of anderen waardoor het lichaam telkens weer in dezelfde emotie belandt. Je lichaam maakt geen onderscheid in of iets echt gebeurt of niet. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Patronen doorzien

JE GEDRAG EN PATRONEN DOORZIEN

Het maakte me niet uit op dat moment of ik ...
Dissociatie

NIET MEER AANWEZIG DOOR DISSOCIATIE

We maken allemaal wel eens vervelende dingen mee, maar wanneer ...
Ergens in jou

ERGENS IN JOU

Ergens in jou is er een klein meisje met haar ...
Traumareactie

WAT IS EEN TRAUMAREACTIE?

Trauma gaat niet alleen over wat er gebeurde op dat ...
Samen omgaan met triggers?

HOE GA JE SAMEN OM MET TRIGGERS?

Wanneer je nog volledig je kleine ‘ik’ bent, is het ...
manipulatie

DE IMPACT VAN ONBEWUSTE MANIPULATIE

Onze wereld zit vol met frustratie en pijn, hoe komt ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download