BEHOEFTEN, ZORG DAT JE ER ZELF AAN VOLDOET

Als er aan je behoeften wordt voldaan, voel je je gelukkig. Het is dus belangrijk om te weten welke behoeften je hebt. Het liefst wil je dat een ander aan je behoeften voldoet. En als dat niet gebeurt, gaan we het op een andere manier proberen te krijgen, door manipulatie.  

Manipulatietechnieken

Wat je dan doet, is de ander proberen te beïnvloeden, zodat er toch aan je behoeften voldaan wordt. Enkele manieren om mensen te manipuleren zijn;

 • Liegen
 • Hints laten vallen
 • Jezelf opofferen
 • Passief agressief gedrag
 • Emotionele straffen geven
 • Onoprecht vlijen
 • Een kameleon zijn
 • Verleiden
 • Valse beloften doen
 • Slachtoffergedrag
 • Bedreigen

Hoe manipuleer jij?

Het is geen mooi rijtje en ja we doen het allemaal. We manipuleren met wat in ons voordeel werkt. Manipulatie maakt je niet tot een slecht persoon. Durf je naar jezelf te kijken en je af te vragen, hoe manipuleer ik? Op welke manieren zorg ik ervoor dat ik de reactie krijg die ik van de ander wil. In plaats van gewoon te vragen wat ik wil? Op welke manieren denk ik dat ik aan de behoeften van andere mensen kan voldoen, zodat ze aan de mijne kunnen voldoen?

Dit patroon begint in je jeugd, toen je behoeften werden genegeerd of beschaamd. Als kind moest je jezelf aanpassen aan de behoeften van je ouders. En misschien waren die wel lichamelijk, geestelijk ziek, verslaafd, emotioneel of fysiek niet beschikbaar. Sommigen van ons moesten zich aanpassen aan de wensen en verwachtingen van een egoïstische of controlerende ouder, gewoon om te overleven.

Veranderen door inzicht

Kijk eens naar wat niet oké was om te hebben, maar had je wel nodig. En vraag jezelf dan af: “Hoe kan ik nu zelf aan deze behoefte voldoen?” Je hebt wel wat moed en lef nodig, om kwetsbaar te zijn. Je moet bereid zijn toe te geven aan behoeften, die voor je gevoel niet goed zijn. Ga vandaag eens bij jezelf na waar je behoefte aan hebt en wat je echt wilt. Het kan iets aan lichamelijks zijn, maar ook mentaal of emotioneel. Maak een lijst van wat je nodig hebt. 

“At the core of all anger is a need not being fulfilled”

De volgende keer dat je je rot voelt pak je de lijst en kijk je aan welke behoefte niet voldaan wordt. Vervolgens zoek je manieren om die behoefte te vervullen, of aan de ander kenbaar te maken. Zet dus achter elke behoeften hoe je er aan kunt voldoen. Als je echt geen idee hebt wat je behoeften en wensen zijn, kijk dan naar wat je niet wilt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ONTVANGEN

ONTVANGEN, KUN JIJ DAT?

Als je iets van een ander krijgt, kun je het ...
KEUZE

KIES VOOR JEZELF

Voel je je machteloos, heb je het idee dat je ...
Tot het pijn doen

LIEFDE TOT HET PIJN DOET

Ik weet nog goed hoe het voelde toen ik wakker ...
Onveilige hechting

RELATIE VANUIT ONVEILIGE HECHTING

Als je op aarde komt, is alles nieuw. Alles is ...

WAT MAAKT JE RELATIE VERBREKEN ZO ZWAAR?

Je relatie verbreken en liefdesverdriet kan emotioneel zwaar en hartverscheurend ...
Maak me gelukkig

‘MAAK ME GELUKKIG’

Denk jij weleens na over de woorden die je gebruikt ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download