BEGIN MET EEN JOURNAL VOOR JE LICHAAM, GEEST EN HART

Een journal bijhouden is een mooie tool voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Je kunt door middel van schrijven verbinding maken met je lichaam, geest en hart. Vooral als je worstelt met aanhoudende problemen, dan kan een journal je meer inzicht geven en innerlijke rust. En als je nog een stapje verder wil gaan, kun je ook een journal maken over jouw missie en een zinvol leven.

Een journal zorgt ervoor dat je diep in jezelf kan graven en jezelf leert kennen door middel van observatie en zelfreflectie. Een journal bijhouden is een fijne, zachte manier om je te helpen de zware, donkere kanten van jezelf aan te kijken. De kanten die we liever verborgen houden.

Lichaam, geest en hart

Als je pas begint met een journal, is het mooi om te starten met het thema: ‘lichaam, geest en hart‘. Pak je boekje erbij en neem echt de tijd om te schrijven en alles te laten bezinken. Je kunt er ook voor kiezen om eerst een paar vragen door te nemen en dat een aantal dagen te laten bezinken. Doe wat voor jou goed voelt.

Vragen om te onderzoeken over je lichaam

 • Als mijn lichaam kon praten, wat zou het dan tegen mij zeggen?
 • Wat heeft mijn lichaam op dit moment nodig?
 • Welke onprettige fysieke symptomen heb ik?
 • Wat zouden ze kunnen betekenen?
 • Op welke manier mag ik beter voor mezelf zorgen?
 • Wanneer voel ik me goed in mijn lichaam?
 • Van welk deel van mijn lichaam hou ik het meest? Waarom?
 • Hoe zou het voelen als ik mijn lichaam volledig zou accepteren?
 • Hoe is mijn relatie tot mijn seksualiteit?
 • Op welke momenten heeft mijn lichaam me beschermd of geholpen?

Stel jezelf vragen

Onderzoeken deze vragen over je geest

 • Welke drie dingen ben ik bang voor?
 • Hoe kunnen deze drie dingen bijdragen aan groei, die ik anders niet zou ervaren?
 • Welke plaatsen, mensen of oefeningen helpen mij om me mentaal kalm te voelen?
 • Wat is mijn grootste kracht?
 • Als ik nu iets zou kunnen doen dat me kracht geeft, wat zou ik dan doen?
 • Welke vijf dingen ben ik op dit moment dankbaar voor?
 • Hoe kan ik dankbaarheid een groter onderdeel van mijn leven maken?
 • Welke negatieve kernovertuigingen heb ik nog en kan ik vervangen door positieve?
 • Hoe zou ik mijn donkere kanten omschrijven?
 • Welke drie positieve affirmaties helpen me om me goed te voelen?
 • Welke grenzen zou ik mogen stellen voor mijn mentale gezondheid?
 • Als mijn kleine ‘ik’ tegen me zou kunnen praten, wat zou hij/zij dan zeggen?

Vragen om te onderzoeken over je hart

 • Hoe voelt mijn hart?
 • Bij welke drie dingen ervaar ik liefde?
 • Welke gedachten maken dat mijn hart op slot gaat?
 • Als mijn hart kon praten, wat zou het dan zeggen?
 • Welke wonden draagt mijn hart?
 • Bij welke dingen ervaar ik passie?
 • Waar heb ik meer moeite mee: liefde geven of ontvangen? Waarom?
 • Hoe kan ik meer zelfcompassie ervaren in mijn leven?
 • Hoe ziet zelfliefde er voor mij uit?
 • Wat vind ik echt leuk aan mezelf? Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download