BANG VOOR INTIMITEIT


Een belangrijk onderdeel van een goede relatie is intimiteit. De meeste mensen denken aan seks als ze dit woord horen, maar dat is niet wat intimiteit is. Het gaat erom dat je de ander kunt zien, om zo een diepe connectie te kunnen maken. En dan niet alleen zien, maar ook voelen, luisteren en begrijpen.

Misschien wijzen ze mij af

Als je bang bent voor intimiteit, want dat zijn sommige mensen, dan denk je (onbewust) dat als je iemand echt de waarheid van jezelf laat zien, je niet geaccepteerd en geliefd wordt. Als ze jou de echte jij zouden kennen, dan zouden ze die later tegen je kunnen gebruiken. En als ze jouw zwakheden of kwetsbaarheden kennen, kunnen ze hier misbruik van maken. Of misschien ben je bang dat als de ander jouw intimiteit geeft, jij in ruil die ander gelukkig moet maken.

“Most fears of rejection rest on the desire for approval from other people. Don’t base your self-esteem on their opinions” – Harvey Mackay

Misschien ontdekken ze mindere kanten, waarop ze je kunnen beoordelen, in de steek laten of afwijzen. Als je geboren wordt, wil je vanuit instinct heel dicht bij je ouders zijn, je bent niet bang voor intimiteit. Je ouders beschermen je, voeden je en voorzien in jouw behoeften.

Hoe veilig is nabijheid voor jou?

De angst voor intimiteit komt door hoe jouw ouders hebben gereageerd, op jouw behoeften en wensen. En aan hoe ze de behoefte aan nabijheid hebben gebruikt voor hun eigen doelen, dat bepaalt hoe veilig intimiteit en het dicht bij zijn van de ander voor jou zijn. Als je ouders jouw behoeften hebben afgewezen, of misschien wel tegen je hebben gebruikt, dan ben je nu bang voor intimiteit.

“Rejection doesn’t have to mean you aren’t good enough; it often just means the other person failed to notice what you have to offer” – Ash Sweeney

Jouw gevoelens, gedachten of verlangens werden niet geaccepteerd en mochten er niet zijn. Denk maar aan die keer dat je boos werd, omdat je niet naar school wilde. Je moeder reageerde hard en zat niet te wachten op jouw emotie, je moest ermee stoppen, of anders. Je kreeg de boodschap dat wat jij voelde, dacht, of wilde, niet is wat zij dacht of wilde. Jouw gevoel was niet waar en jouw boosheid mocht er niet zijn.

Je moeder heeft gelijk

Omdat je te klein was om dit te kunnen overzien, besloot je dat je moeder gelijk heeft. Je bent afhankelijk van je moeder, dus een gevoel van conflict verdraag je niet. Je bent jouw gevoelens, gedachten en behoeften weg gaan stoppen en zette jouw moeder op een voetstuk. Zij had gelijk, jouw gevoel was niet goed.

Door jouw eigen waarheid op te geven, probeerde jij jezelf te beschermen tegen conflicten en stelde je veilig dat je niet verlaten zou worden. Wat er echter gebeurt, is dat je vanaf toen jezelf verloor.

Kort samengevat; “als in jouw jeugd jouw behoefte aan nabijheid van je ouders en jouw persoonlijke waarheid (je gevoelens, gedachten en behoeften) niet werden geaccepteerd, je nu bang bent voor intimiteit”.

Losgekoppeld van je gevoel

Je hebt geleerd om te vermijden om naar anderen te gaan voor wat je nodig hebt. Je vermijdt het om jezelf te laten zien en sluit je af. En omdat je geleerd hebt dat je ouders je emoties, gedachten en behoeften niet kunnen accepteren, heb jij je losgekoppeld van wie je werkelijk bent. Je hebt jezelf losgekoppeld van je gevoelens, zodat je niet hoeft te voelen. Van je gedachten, om niet te hoeven denken en van jouw waarheid waardoor je je behoeften niet meer kent.

“When you give yourself permission to communicate what matters to you in every situation you will have peace despite rejection or disapproval. Putting a voice to your soul helps you to let go of the negative energy of fear and regret” –  Shannon L. Alder

De eerste stap van genezing is bewustwording en de tweede stap is het leren kennen van jezelf en jouw behoeften. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Volwassen relaties

VOLWASSEN RELATIES GEVORMD DOOR JE JEUGD

Ontmoet Mark, een 32-jarige man wiens jeugd zijn volwassen relaties ...
Pippi

DE LESSEN VAN PIPPI LANGKOUS

Pippi Langkous, het ondeugende meisje met oranje vlechten en een ...
De kleine zeemeermin

DE KLEINE ZEEMEERMIN EN CODEPENDETIE

In de magische wereld van sprookjes is 'De kleine zeemeermin' ...
beschikbaar worden

EMOTIONEEL BESCHIKBAAR WORDEN

Emotioneel beschikbaar worden is een waardevol streven voor gelijkwaardige en ...
afwijzende vermijdende hechtingsstijl

DE AFWIJZENDE VERMIJDENDE HECHTINGSSTIJL

De afwijzende vermijdende hechtingsstijl ontstaat in de kindertijd. Deze manier ...
Dynamiek narcist en codependent

DE DYNAMIEK TUSSEN DE NARCIST EN DE CODEPENDENT

Narcisme en codependentie vormen een complexe dans van interpersoonlijke dynamieken. ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download