DOCUMENTAIRE – AT THE FEET OF MY MOTHER

Ik ben Vincent Sparreboom en ik studeer dit jaar af aan de HKU met de documentaire ‘At the feet of my mother’. Ik vertel je hier graag meer over mijn afstudeerproject.

Loyaal aan je ouders

Kinderen zijn van nature loyaal aan hun ouders. Ze hebben immers hun leven aan hen te danken. Maar wat als ouders hun rol als ouder niet (volledig) kunnen vervullen? Het kind voelt de tekorten van de ouder vaak haarfijn aan, en gaat dan voor de ouder zorgen. Zo ontstaat een omgekeerde ouder-kind relatie. Dit wordt ook wel parentificatie genoemd.

’In Nederland zorgen zo’n 577.000 kinderen op een of andere manier voor hun ouder’

Trimbos Instituut

Parentificatie kan ontstaan in allerlei situaties; bijvoorbeeld als een van de ouders verslaafd is, of een psychische stoornis heeft. Soms is er sprake van letterlijke zorg van het kind voor de ouder, soms zorgt een kind alleen op emotioneel vlak voor de ouder. Vaak komen beide tegelijk voor. Maar altijd is er een aanpassing van het kind naar de behoeften van de ouder.

At the feet of my mother

Hypergevoelig

De zorgrelatie die geparentificeerde kinderen ontwikkelen in hun jeugd beïnvloed alle relaties die ze in hun volwassen leven aangaan. Door de hypergevoelige ‘voelsprieten’ die ze hebben ontwikkeld zijn ze constant afgestemd op de emoties van de ander, en vinden het vaak moeilijk om voor zichzelf op te komen en hun eigen wensen en verlangens te formuleren.

Hoe sta je op de wereld?

In de film volg je het verloop van drie familieopstellingen. Hierin worden de familieverhoudingen onderzocht van drie volwassenen met een parentificatie-achtergrond. Door de liefdevolle, geduldige observatie van de emoties op de gezichten van de deelnemers, ga je voelen hoe het is om als geparentificeerd kind in de wereld te staan.

Een familieopstelling is de perfecte arena om parentificatie te onderzoeken, omdat het een familiesysteem – een abstract geheel aan relaties en verborgen conflicten – zichtbaar maakt. Auteur: Vincent Sparreboom.

Kijk hier de documentaire ‘At the feet of my mother’

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

DOCUMENTAIRE – JIRO DREAMS OF SUSHI

"Jiro Dreams of Sushi" is een mooie documentaire uit 2011 ...
Alpha golven

GENEZENDE ALPHA GOLVEN

Deze muziek met alpha-golven belooft niet alleen een aangename luisterervaring, ...
In the mood for love

IN THE MOOD FOR LOVE – SHIGERU UMEBAYASHI

De betoverende melodieën van Shigeru Umebayashi's "In the Mood for ...
Love is the brigde rumi

LOVE IS THE BRIDGE – RUMI

"Love is the Bridge" van Rumi, de beroemde 13e-eeuwse Perzische ...
Identity

KORTE FILM – IDENTITY

In onze wereld, waar velen maskers dragen door een gebrek ...
Ben je oké?

KORTE FILM – BEN JE OKE?

Het animatiefilmproject 'Ben je oké?' heeft op het Los Angeles ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download