AUTHENTIEK, BEN JIJ DAT?

Je bent uniek. Er is geen tweede exemplaar van je. Je wordt geboren als je ware zelf, authentiek. Je hebt unieke gevoelens, gedachten, verlangens, wensen, talenten en behoeften. En als je vanaf dat eerste moment zou mogen zijn wie je werkelijk bent, dan had je nu veel minder struggles gehad om te ontdekken wie je bent.

Gedraag je

Door de maatschappij en je opvoeding moet je van jongs af aan al leren hoe je je moet gedragen. Je moet meedoen op school, je aanpassen aan de regels van de maatschappij, maar ook aan de waarden en normen van je ouders. In hoeverre is er echt gekeken naar wat je, als uniek individu, nodig had?

“Embrace what makes you unique, even if it makes other people uncomfortable”

Als je wordt geboren zien je ouders je niet voor wie je werkelijk bent. Ze zien je als een kind wat ze gaan leren wat zij geleerd hebben en nog beter. Alles deden ze uit liefde en naar hun beste kunnen. Ze zijn niet in staat om te kijken naar de echte jij, maar doen wat ze denken dat goed voor je is.

Goed is veilig

Hierdoor leerde je al jong dat sommige dingen goed zijn. Als je dat doet, word je geaccepteerd en ben je veilig. En andere dingen zijn slecht, je wordt dan niet geaccepteerd en bent dan dus niet veilig. Hiermee leer je dat je sommige kanten van jezelf moet verbergen en onderdrukken.

“Do the universe a favor, don’t hide your magic”

Doordat je al zo jong leert om jezelf te verraden, raak je de verbinding met jezelf kwijt. Je verliest je authenticiteit in ruil voor veiligheid en liefde. De dingen die je aan de buitenwereld laat zien, je persoonlijkheid, zijn de dingen waarvan je geleerd hebt dat ze geaccepteerd worden en veilig zijn. Hiermee onderdruk je je kwetsbaarheid en wie je werkelijk bent.

Je bent zo authentiek, als je jezelf echt kent. En als je eerlijk bent, dan ken jij jezelf nog niet echt goed, want het meeste is je aangeleerd. We zijn kopieën en hebben om ons heen afgekeken wat wel en wat niet werkt.

Awakening

Het proces van bewustwording en authenticiteit noem je ook wel “awakening“. Je gaat op zoek naar je essentie en wie je werkelijk bent. Om te beginnen ga je kijken naar je binnen- en buitenwereld.

“Awakening is not changing who you are, but discarding who you are not”

Een paar kleine voorbeelden waaraan je kunt zien of je nog niet authentiek bent;

  • Eigenlijk vind je je baan helemaal niet leuk, maar je blijft toch.
  • Je onderdrukt je emoties omdat je bang bent voor de gevolgen.
  • Je laat je mindere kanten niet zien, omdat je je daarvoor schaamt.
  • Je durft je niet kwetsbaar op te stellen.

Zoek de verschillen

Stel jezelf de vraag; “Is er een verschil in mijn binnen en buitenwereld?” Geef eerlijk antwoord, alleen dan kun je jezelf leren kennen en worden wie je werkelijk bent, word je bewust van de verschillen.

“Authenticity requires vulnerability, transparency and integrity”

Als je echt authentiek wilt zijn, moet je bereid zijn om je negatieve kanten aan jezelf en aan anderen te laten zien. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het zeker niet. Je ego is erop gebrand om “goed” te zijn en wil alles behalve je slechte kanten laten zien. Schaamte is de nummer een angst van je ego en dat wil hij altijd voorkomen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download