AUTHENTICITEIT, DURF JIJ KWETSBAAR TE ZIJN?

Als je authentiek wil zijn, betekent dit dat je kwetsbaar zult moeten zijn. Je zet van alles in om je kwetsbaarheid te beschermen, maar het houdt je weg bij wie je werkelijk bent. Wat je mag leren is om naar buiten, in authenticiteit te reageren, op een manier die niet veilig voelt. Als je je niet veilig voelt, reageer je namelijk vanuit je ego en niet vanuit je ware zelf. Je gaat je verdedigen of in de aanval.

“What makes you vulnerable makes you beautiful”

Hoe kun je kwetsbaar reageren vanuit je ware zelf? Als je in een vervelende situatie belandt, stel jezelf dan de vraag; “wat is nu het tegenovergestelde van mezelf verdedigen?” Stel je bent boos op je partner, omdat hij of zij een belangrijke afspraak vergeten is. Je wil reageren in boosheid en de ander laten merken dat je het belachelijk en niet oké vind.

Laat jezelf echt zien

Maar hoe zou het zijn als je echt jezelf zou zijn en kwetsbaar zou reageren? Dan zou je reactie zijn; “het doet me pijn dat je de afspraak vergeten bent. Het geeft met het gevoel dat ik onbelangrijk ben. Ik ben bang dat je niet meer om mee geeft en me niet leuk meer vind”. Als je zo reageert, laat je je authentieke zelf zien, zonder jezelf te verdedigen of de ander aan te vallen. De stukken die je wil verdedigen, zijn de stukken die je kwetsbaar moet laten zien, om bij je authentieke zelf te komen.

“If you want to be happy, you must be true to who you are”

Nog iets wat nodig is om authentiek te kunnen zijn, is aan jezelf toegeven hoe je je voelt, maar ook aan anderen. Dit is gelijk ook een van de moeilijkste dingen, omdat emoties niet altijd gewaardeerd worden. Dit maakt het voor veel mensen dan ook lastig om emoties te voelen en te erkennen.

Volg je emoties

Het is jammer dat emoties ervaren en erkennen zo lastig is, want emoties zijn een goede leidraad in je leven. Emoties vertellen je precies waar je staat en geven je inzicht in je gedachten en dus ook in je werkelijkheid. Je emoties vertellen je waar je staat en welke kant je op moet, om die frequentie te verhogen.

AUTHENTICITEIT

Welke gedachten heb jij?

Nog iets wat je kunt doen om authentiek te worden, is bewust worden van je gedachten en overtuigingen. De gedachten en overtuigingen die je hebt, kunnen van je ware zelf zijn, maar het kan ook komen vanuit je ego. Je kunt bijvoorbeeld denken; “niemand houdt van me”. Misschien is deze gedachte een illusie en geen werkelijkheid, dan houdt deze gedachte je weg van je ware zelf. Maar omdat je ervan overtuigd bent, is het voor jou de waarheid. Als je wil ontdekken of het bij je ware zelf hoort, is het belangrijk dat je het ziet voor wat het is en toegeeft dat het er is.

“If you realized how powerful your thoughts are, you could never think a negative thought again” 

Een overtuiging kun je allen veranderen als je hem erkent. Omdat je kijkt door een gekleurde bril, is het lastig om als toeschouwer te ontdekken wat waar is en wat niet. Je zult moeten leren om objectief naar jezelf, je gedachten en overtuigingen te kijken. Objectief kijken vinden we makkelijk als we een ander advies moeten geven, maar blijkt voor jezelf nog best ingewikkeld.

Observeer jezelf

De beste manier om dit te leren, is om te gaan mediteren. Als je mediteert, kun je van een afstand jezelf observeren. Als je ‘s avonds op de bank zit, kijk dan eens terug op de dag en observeer jezelf in bepaalde situaties.

“Observe your thoughts, don’t believe them”

Had je een discussie op je werk, kijk dan eens naar jezelf in dat gesprek. Dit is een van de beste manieren om erachter te komen wie je werkelijk bent. Je zult ook merken dat je door dit objectief kijken gaat ontdekken hoe niet-authentiek je bent. Je ziet jezelf op straat lopen en een oude bekende komt op je af. Eigenlijk had je altijd al een hekel aan deze persoon, maar hij komt op je pad en zegt; “He, hoe is het met je?” Je kijkt naar jezelf, wat deed je? Je reageerde met; “he, wat leuk, ja goed! Bla, bla…”. Niet authentiek dus, want het liefst was je gewoon doorgelopen zonder iets te zeggen.

Groei en bloei, into the real you

Ga hiermee aan de slag en groei langzaam, stap voor stap naar je echte ware zelf. Leef weer naar je ware essentie. Als we dat allemaal doen, zal de wereld er een stuk vredelievender en kleurrijker uitzien. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download