ANGST, WAT LAAT JE VOOR EEN ANDER?

Waarom hebben we angst voor wat anderen van ons vinden en denken, zelfs compleet vreemden?

Eigenlijk maakt het niet uit ‘waarom‘. De waarheid is dat we op een bepaald moment onze acties en beslissingen baseren op hoe we verwachten dat andere mensen ons zullen waarnemen. Als gevolg hiervan doen we niet altijd de dingen die we zouden willen doen, omdat we angst voelen voor wat anderen zullen denken.

Wat denken ze van mij?

Een belangrijke stap om te maken is het verwijderen van negativiteit om je heen. Verwijder alle negatieve, giftige mensen en situaties. Als je collega’s een talent hebben om met drama te beginnen, vermijdt ze dan. Als er mensen in je vriendenkring zitten, die de neiging hebben om je naar beneden te halen, vraag je dan eens af of je dit nog wel wil.

Trouw zijn aan jezelf

Stop met je energie steken in mensen en dingen die je energiekosten in plaats van opleveren. Ga eens kritisch kijken naar wat je in je leven hebt uit ‘verplichting‘, of angst en stop hiermee.

“It’s not your job to like me, it’s mine”

Een logisch punt wat hieruit volgt, is; ‘ben ik trouw aan mezelf?’ Het is inderdaad een cliché, maar het is het belangrijkste punt. Het is een hele waardevolle les. Als je stopt met het belangrijk vinden wat anderen denken en gewoon je hart volgt, zul je zien dat je leven aanzienlijk verbetert.

Veel mensen onderschatten de kracht en de vrijheid die je gaat ervaren, als je trouw bent aan jezelf. Vraag jezelf eens af of je de dingen doet die jij wil doen. Je de mensen om je heen hebt, die je iets opleveren. En wat de reden is om eraan vast te houden, als het eigenlijk niet goed voor je is. 

Je krijgt geen tweede kans

Besef goed dat dit je enige leven is. Je krijgt geen ‘herkansing‘. Wat ga jij denken als je laatste uren nabij zijn? ‘Ik zou willen dat ik...’ Hoe vaak hoor je niet dat mensen spijt hebben, van wat ze niet gedaan hebben. De dood is voor iedereen onvermijdelijk. En hoe ongemakkelijk het ook is om dat te erkennen dat we allemaal sterven, het kan ook juist bevrijdend zijn.

Wanneer je het in perspectief kunt plaatsen en beseft dat je maar een leven krijgt, is het ook makkelijker om te stoppen met je zorgen maken, om wat andere mensen denken. Het wordt makkelijker om trouw te zijn aan jezelf.

Be who you are

Onthoudt goed dat echt niet alle mensen je leuk zullen vinden, en daar kun je niets aan veranderen. Verspil dus geen tijd aan het proberen voor iedereen lief en leuk te zijn, dat is onmogelijk. In plaats van je zorgen te maken over wie je allemaal niet mogen, kun je je richten op de mensen die dat wel doen.

“I tried to be normal once. Worst two minutes of my life”

Besteed je tijd en energie aan een geweldig leven. Gebruik je talenten, gaven en vaardigheden, om de wereld beter en mooier te maken. Een mooi motto vind ik;  ‘Ik heb liever dat mensen een hekel hebben aan wie ik echt ben, dan dat ik geliefd ben door me te gedragen als iemand die ik niet ben‘.

Leef je mooiste leven!

Het maakt dus niet uit wat ze zeggen of denken. Net als bij alle andere dingen waar je jezelf in wil verbeteren, of in wil groeien, kost ook dit inzet en oefening baart kunst. Het is zeker de moeite waard. Wat is erger; ‘te maken krijgen met ongewenste reacties van het doen van de dingen die je wilt, of je leven niet ten volle leven?

“Be the change you wish to see in the world”

En tot slot kan ik alleen maar zeggen; oefen dit alsjeblieft ook met andere mensen. Als je merkt dat je over anderen oordeelt of roddelt, stop daar dan mee. Laten we ons in plaats daarvan concentreren op het worden van de beste versie van onszelf en anderen aanmoedigen om hetzelfde te doen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...
BELLE EN HET BEEST

DE LES VAN BELLE EN HET BEEST

In de magische wereld van Disney, waar sprookjes en betovering ...
gouden kind

DE LASTEN VAN HET ‘GOUDEN KIND’

Het 'gouden kind' binnen een gezin draagt vaak een zware ...
PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download