ANGST EN STRESS LOSLATEN

Angst is iets wat we allemaal in meer of mindere vorm kennen en ook stress is geen vreemde. Natuurlijk willen we er het liefst vanaf, dus wat kun je doen om dit los te laten? Hieronder bespreken we enkele opties:

  • Alle vormen van angst en stress zijn gekoppeld aan je gedachten. Ga eens na bij jezelf; “Welke onderliggende overtuiging bezorgt me zo’n grote angst?” Gedachten zijn gewoon gedachten. Ze zeggen niets over jou of je leven, totdat je ze betekenis geeft. Dus welke kernovertuiging triggert je angst?
  • Adem er doorheen. Ademen met aandacht is een simpele techniek en toch een van de krachtigste die er is. Wanneer je je concentreert op je in- en uitademing, trek je jezelf terug naar het huidige moment. Angst en stress ontstaan ​​wanneer je geest afdwaalt naar het verleden of de toekomst. Ademen is dus een eenvoudige manier om je te aarden in het hier-en-nu. Ook stimuleert een diepe ademhaling de nervus vagus, die signalen naar je hersenen stuurt om je te kalmeren.
  • Realiseer je dat je je gedachten niet kunt beheersen. De realiteit is dat je je gedachten niet kunt beheersen, dan zou je altijd kiezen om positieve en gelukkige gedachten te hebben, toch? Gedachten zijn spontaan en komen zomaar op. Je kunt jezelf natuurlijk dwingen om gelukkige gedachten te denken, maar dat is niet echt een oplossing. Als je echt beseft dat je geen controle hebt, is dat direct bevrijdend. Je hoeft dan dus niet te schamen, omdat je op een bepaalde manier denkt. En je hoeft ook niet bang te zijn dat je niet goed genoeg bent, omdat positief denken niet lukt. Wat je wel kunt doen is je er bewust van worden. Hoe bewuster je bent, hoe meer het je zult helpen om je er niet mee te identificeren. En als je niet langer je gedachten bent, dan zul je minder lijden.
angst
  • Zie angst als een leraar, niet als een vijand. Als je angst als je vijand ziet, heb je de neiging om hem te vergroten. Dit komt doordat jij je verzet tegen wat je ervaart en het als slecht bestempeld. Probeer je perspectief te veranderen en begrijp dat alles in het leven een leraar kan zijn als je het toelaat. Angst is misschien wel je grootste leraar in het leven en helpt je bij het ontwikkelen van zelfbewustzijn, opmerkzaamheid, compassie en het vermogen om je over te geven aan datgene waar je geen controle over hebt.
  • Stop met vechten tegen hoe je je voelt. Weerstand tegen je angst zorgt voor nog meer spanning en angst. Sta jezelf toe te voelen wat je ook voelt. Blijf geaard door je ademhaling en onderzoek voorzichtig wat er in je opkomt.
  • Blijf geaard in het huidige moment. Oefen bewust met gewaar zijn, om uit je hoofd en in het nu te komen. Let op de kleuren, geluiden en geuren die je om je heen ziet. Welke sensaties en gevoelens zijn er in je lichaam? Blijf in het nu, door op te merken wat er gebeurt.
  • Besteed elke dag tijd alleen om bij te komen. Ontspannen in eenzaamheid is belangrijk. Je hoofd kan behoorlijk druk zijn en overlopen van gedachten. Zorg er dus voor dat je tijd alleen doorbrengt en de tijd neemt om te gaan zitten en te ademen.
  • Het is oké om bang te zijn. Het is volkomen normaal om bang en angstig te zijn. Er zijn zoveel mensen die je worstelingen delen. Kwetsbaar zijn voor het leven is geen mislukking, sterker nog, toegeven dat je bang bent, is eigenlijk een vorm van kracht. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download