ALTIJD GERICHT OP DE BUITENWERELD

Soms is het goed om even stil te staan bij waar je nu bent en waar je vandaan komt. Kijk eens terug op jouw pad en groei, wat heb je allemaal al bereikt?

Gericht op de buitenwereld

Ik had behoorlijk last van codependent gedrag, dus mensen pleasen is me niet vreemd. Wat ik de afgelopen jaren geleerd heb, is dat ik niet iedereen tevreden kan stellen. Als ik dat wel probeer en doe, dan merk ik dat ik mezelf verraad, wat niet goed voelt. Als codependent was ik zo gericht op iedereen om me heen. Ik was altijd bezig met hoe iedereen zich voelde en wat ze dachten. Het is een behoorlijk hardnekkig patroon wat steeds weer terug kwam.

“Once I realized it was okay for me to think about and identify what I wanted, remarkable things began to take place in my life” — Melody Beattie.

En telkens als het gebeurt dan voel je dat. Je voelt dat je op de een of andere manier je eigen behoeften weer hebt verraden. Het is dus belangrijk om steeds weer in te checken bij jezelf. Blijf je bewust en wees alert op jouw patronen.

Je bent niet je gedachten

Ook heb ik de afgelopen jaren geleerd dat ik mijn emoties, gevoelens en gedachten niet ben. Hoe pijnlijk het ook is, ik weet dat ik het ervaar, maar dat ik het niet ben. Als ik getriggerd ben, heb ik compassie met mezelf. Als ik mezelf niet veroordeel, zorgt dit ervoor dat ik de situatie kan blijven observeren.

Ik stel mijzelf dan de vraag: “Wat gebeurde er, dat ik me zo voel? En “Welke pijn schuilt hieronder?” Negen van de tien keer is het angst, wat onder een andere emoties schuil gaat. Leer jezelf en je emoties kennen, wordt vrienden en luister niet meer naar die innerlijke criticus.

Ontmoet de stilte

Het laatste wat me veel groei heeft gebracht en me dichter bij mijzelf brengt, is de stilte. We zijn zo gewend om altijd door te gaan, bereikbaar te zijn en alles te moeten en willen gericht op de buitenwereld. Maar Onthoudt goed, de antwoorden kun je horen in de stilte. In de stilte kun je contact maken met je Ware Zelf.

“Listen to silence. It has so much to say” – Rumi

Zorg er dus voor dat je meerdere keren per dag even stilstaat en stil bent. Check hoe je je voelt, maak contact met je lichaam. Het gaat niet vanzelf dus je zult veel moeten oefenen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...
LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download