ALS JE DIT VOOR MIJ DOET, VOEL IK LIEFDE

Zoals je in het artikel; “wat is jouw liefdestaal” kon lezen, is er een hele makkelijke oefening om elkaars taal te leren kennen. Deze oefening is gebaseerd op het boek van Cary Chapman; “De vijf talen van liefde“. Pak beide een pen en papier en maak dan een lijst met dingen, die de ander speciaal voor jou zou kunnen doen. Dingen waarbij jij zegt; “Dan voel ik liefde“.

“The worst distance between two people is miscommunication”

Zet ze in volgorde. Waar je echt gelukkig en blij zou worden zet je op de eerste plek en de laatste vind je wel belangrijk, maar is minder prioriteit.

Maak een lijst, “dan voel ik liefde”

Schrijf jouw lijst in derde persoon. Bijvoorbeeld; Lieve Bas (naam partner), je zou deze dingen kunnen doen voor Sandra (je eigen naam). Ik ga hieronder wat voorbeelden geven:

 1. Geef haar een bosje bloemen of iets anders, zomaar omdat je haar lief vind en van haar houdt
 2. Neem haar mee op date, als verrassing
 3. Help haar met problemen die ze vertelt over anderen
 4. Geef hem ruimte en alleen tijd
 5. Wees galant en hou de deur voor haar open, geef haar jas aan, loop hand in hand en laat haar voelen alsof ze een kostbaar bezit is.
 6. Bescherm haar. Zorg dat ze veilig is in huis en overal waar ze gaat.
 7. Neem haar mee naar de opera
 8. Reageer enthousiast als hij iets gemaakt heeft
 9. Leg je hand op haar buik
 10. Vertel hem dat je hem waardeert
 11. Hou je baard geschoren zodat ze zich niet bezeerd
 12. Geef hem een knuffel van achter
 13. Doe wat klusjes in het huis
 14. Schrijf liefdesbriefjes
 15. Stuur hem lieve appjes gedurende de dag

Dit geeft je een idee van hoe zo’n lijst eruit zou kunnen zien. Maak hem zo lang mogelijk. Je wil namelijk dat de ander uit een lange lijst zelf kan kiezen.

Stap twee 

De tweede stap van dit proces is ook heel interessant en vooral leerzaam. Je gaat een lijst maken met wat jij voor de ander doet. Wat geef jij aan liefde aan de ander. Dus bijvoorbeeld:

 1. Ik zet altijd de vuilnis buiten
 2. Ik zorg dat het eten klaar is als je thuis komt
 3. Ik neem bloemen voor je mee
 4. Ik ga met de kinderen op pad zodat je tijd hebt voor jezelf
 5. Ik neem je mee naar de bioscoop
 6. Ik kook je favoriete eten
 7. Ik ga mee kijken naar je sportwedstrijden
 8. Ik masseer je na een lange dag werk
 9. Ik laat je met rust als je druk bent
 10. Ik vertel je hoe veel ik van je hou

Wat doe ik voor jou

Daarna ga je met de lijsten bij elkaar zitten en overhandig je de lijst met wat je zou willen. Je kunt het bespreken, maar dat is op zich niet nodig. Dan komt de tweede lijst, je gaat aan de ander vertellen wat jij in jouw ogen doet voor hem of haar. Het kan erg spannend zijn en misschien zelfs weerstand oproepen.

Stel jezelf dan voor dat je tegen een neutraal persoon praat. Dat je aan een vriend of vriendin vertelt wat je allemaal voor je partner doet. De ander gaat eerlijk antwoorden of hetgeen je hebt opgeschreven inderdaad als liefde voelt of niet.

Vrouwen “geven” sex

Wat er handig aan is, is dat je leert inzien wie wat doet, met welke reden. Voor veel vrouwen is bijvoorbeeld seks een transactie en niet iets wat ze willen voor zichzelf. Ze “geven” seks om er iets anders voor terug te krijgen. Als jouw man heeft opgeschreven; met je vrijen, als iets wat hij aan jou “geeft”. Terwijl jij vrijen ervaart als een transactie om bijvoorbeeld de veiligheid van de relatie te waarborgen, dan gaat er dus iets mis.

“Don’t confuse effort and results”

Dit is voor jou dus geen liefde “ontvangen” en niet iets wat je nodig hebt. Dus jij zal zeggen; “Nee de seks is niet VOOR mij“. Dus eigenlijk denkt jouw man hier iets te “geven”, maar jij kan dit niet als liefde ontvangen.

Jij zal je dus niet geliefd voelen als hij seks aan je “geeft”. In relaties waarin je dus denkt dat alles om de ander draait, zie je vaak dat beide partners denken te “geven”, maar beide niets ervaren te “ontvangen”.

Ik doe het juist voor jou!

Nog een voorbeeld. Stel je gaat elke morgen samen hardlopen en je partner schrijft op: “elke morgen hardlopen met haar”. Hij doet het dus om jou iets te “geven”, hij doet het voor jou. Jij wil namelijk graag afvallen en zo denkt hij jou met liefde te steunen.

“We make a living by what we get, we make a living by what we give”

En op jouw lijst staat ook: “elke morgen hardlopen met hem”. Jij doet het met de intentie hem iets te “geven”. Hij is namelijk erg sportief en het is wel zo gezellig om dat samen te doen. Nu kom je, door de lijst te bespreken, er dus achter komt dat je het beiden voor de ander doet en beide denkt; “ik doe veel voor de ander terwijl hij of zij egoïstisch is“.

Wat kan ik voor je doen

Door middel van de lijst, weet je nu wat je specifiek kunt doen voor de ander. Dus zo kun je alle verspilde en goedbedoelde energie stoppen in dingen die wel fijn zijn en gevoeld worden door de ander. Op deze manier verbeter je heel makkelijk jouw relatie en je zult zien dat de dingen op de lijst van de ander nog veel minder energie kosten ook. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download