AL JONG PRESTEREN VOOR LIEFDE

In het gezin waarin ik opgroeide, was studie belangrijk. Mijn moeder kon me tot elf uur ‘s avonds blijven overhoren, als ik het niet voldoende begreep of geleerd had. De sfeer was gespannen en het werd er allemaal niet gezelliger op.

“Children begin by loving their parents; as they grow older they judge them; sometimes they forgive them”

–  Oscar Wilde

Ik kan me niet herinneren dat we echt gesprekken hadden over hoe ik me emotioneel voelde. Was ik gelukkig? Of wat wilde ik later worden? Voor mijn ouders was studeren en presteren belangrijk, omdat ze dachten dat het me een baan zou opleveren met een mooi salaris en de daarbij komende zekerheid.

Presteren voor liefde

Als ik goed mijn best deed was het gezellig en kreeg ik complimenten. En zo leerde ik dat liefde samengaat met presteren. Als ik nu terugkijk dan begrijp ik hoe mijn ouders zelf zijn opgegroeid. Mijn opa’s en oma’s waren niet rijk en misschien is het dan wel logisch dat mijn ouders meer wilden voor ons.

Ook hun is nooit gevraagd naar wat ze echt wilde, waar hun hart lag. Dus ook zij ontwikkelden een lage eigenwaarde. En hoopte dat met ons anders te doen. Als we zouden studeren en een goede baan krijgen, zouden we het niet zo lastig hebben als zij.

presteren

Het probleem wat echter ontstaat, is dat er (onbewust) veel afkeuring en afwijzing is, wat gevolgen heeft voor je verdere leven. Het geeft een deuk in je zelfvertrouwen, omdat je niet goed genoeg bent gewoon zoals je bent.

Je ouders hebben hun eigen pijn

Je weet als kind precies wat je ouders wel en niet goed vinden en gaat je daar ook naar gedragen. Je laat jezelf in de steek, in ruil voor liefde en goedkeuring. Als je wilt genezen van deze jeugdtrauma’s, is het belangrijk dat je je ouders gaat zien als de mensen die ze zijn. Ze dragen hun eigen pijn en trauma’s. Ook zij hebben overtuigingen overgenomen, die ze weer aan je hebben doorgegeven.

Leer inzien dat je niet bent, wie je ouders vonden dat je zou moeten zijn. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Emotionele chaos

WAAROM ERVAAR JE STEEDS WEER EMOTIONELE CHAOS?

Als je wordt geboren kom je terecht in een gezin ...
Ongezond systeem

WAAROM IS ONS SYSTEEM ZO ONGEZOND?

Jaren geleden beleefde ik een donkere nacht van de ziel. ...

HET COLLECTIEVE TRAUMA VAN EMOTIONELE VERWAARLOZING

We leven in een samenleving van mensen die niet weten ...
Te veel uitleggen

WAAROM GA JE TE VEEL UITLEGGEN?

Heb jij ook als kind geleerd dat liefde voorwaardelijk was, ...
Schaamte

SCHAAMTE PROJECTEREN WE OP DE ANDER

De meeste mensen kennen het gevoel van schaamte. Als een ...

JE ZENUWSTELSEL WIL OVERLEVEN

Je zenuwstelsel communiceert de hele dag door met jouw onderbewustzijn. ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download