AFWIJZING, HOE GA JIJ ER MEE OM?

Ken jij de uitdrukking “Een dikke huid hebben”? Sommige mensen hebben weinig last van wat een ander zegt of denkt, maar er zijn ook een hoop mensen die gevoelig zijn voor de mening van een ander. Elke opmerking die over jou gaat, voelt als een oordeel en een steek in je hart. Wat jij ervaart, is afwijzing

“What others say about you is irrelevant. You define who you are” 

Natuurlijk zou je ook niet geraakt willen worden door de woorden en acties van anderen, maar soms raakt het echt diep.

“Ik ervaar afwijzing”

Als jij het je echt aantrekt, wat anderen zeggen of doen, dan heb ik een tip voor je. Ga niet tegen jezelf zeggen dat je dat niet zou moeten doen dat werkt averechts. Ook als je iemand kent die zich veel aantrekt van anderen, is de oplossing niet om te zeggen; “Joh trek het je niet aan”. Dit gaat het namelijk niet veranderen.

Vaak zeggen mensen; “joh laat het niet zo binnen komen, leg het naast je neer”. Wat ze alleen niet beseffen is dat het geen rationele keuze is.

“You can’t please everyone, so don’t bother trying”

Denk eens terug aan toen je nog klein was. Werd je beloond met snoep en kreeg je straf en stem verhef als je iets verkeerd deed? Op sommige van ons heeft al die straf een grote impact gehad, er werd over je grenzen gegaan.

Als grenzen overschrijdend zijn is dat schadelijk. We onderscheiden interne en externe grensoverschrijdende grenzen. Bij de interne kun je denken aan slaan, beledigen of het laten schamen. En als externe grensoverschrijding kun je denken aan “de time-out”, of aandacht en liefde wegnemen.

Pleasen en tevreden houden

Als jij last hebt van wat anderen denken en doen, ben je slachtoffer geweest van externe grensoverschrijdingen. Je hebt je vaak in de steek gelaten gevoeld als kind.

“Being able to depend on on someone doesn’t mean you’re dependent on them”

Wat je hebt geleerd daardoor is dat je geen liefde verdient, als jij niet aan de behoeften van je ouders voldoet. Als klein meisje of jongetje ben je afhankelijk van de liefde van je ouders, dus dan begrijp je wel hoe zwaar het is, als dat van je wordt afgenomen.

Als je tegen iemand zegt; “Maak je niet druk over wat anderen van je vinden”, dan ben je eigenlijk zijn of haar gevoel aan het bagatelliseren. Het is gewoon simpelweg niet haalbaar, om ineens niets meer te voelen bij een afwijzing. Het is een oer prikkel die heel diep in ons systeem zit.

Jij bent slecht

Niet alleen de angst voor afwijzing maakt dat we ons erg aantrekken wat anderen van ons vinden. Er is nog een reden dat sommige mensen alles persoonlijk aantrekken. Als je klein bent en je deed iets fout, dan kan het zijn dat je werd behandeld alsof JIJ fout en slecht bent. Het ging dus niet over het gedrag, of de actie die niet goed was. De reactie was op jou als persoon gericht. Iets fout doen (gedrag) maakt je nog niet fout (zijn).

“Rewards and punishments are the lowest form of education”

Hierdoor hebben sommige mensen nu dus behoorlijke problemen met kritiek, afwijzing en afkeuring. Dit komt omdat het zelfvertrouwen dan nog steeds afhankelijk is van goedkeuring en validatie van buiten. Hoe was dat bij jou thuis vroeger, als je iets fout deed? Was je fout of je gedrag? Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download