AFFIRMATIES, WAT VERTEL JIJ JEZELF?

Affirmaties zijn eenvoudige, krachtige uitspraken die je tegen jezelf zegt. Wat je tegen jezelf zegt, is waar voor je geest, dus het is belangrijk om te zorgen dat dat positief is. Wanneer je de affirmaties oprecht zegt en herhaalt, zal dit helpen om je geest te herprogrammeren en negatieve, onbewuste overtuigingen om te buigen. We hebben allemaal negatieve overtuigingen over onszelf en de wereld, wat ervoor kan zorgen dat we niet vooruit komen.

“I believe in myself, I am capable of whatever I set my mind to” 

Als je niet bewust denkt, dan gebeurt het onbewust. Bijna alle gedachten die je hebt, zijn dus onbewuste affirmaties en vormen automatisch je leefwereld. Als je dus iets wil veranderen, kun je dit doen door affirmaties dagelijks te herhalen.

Ochtendaffirmaties

Het beste kun je ‘s morgens tijd maken voor je affirmaties. Als je wakker wordt is je geest nog open en ontvankelijk, je kunt dan het makkelijkst bij je onderbewuste deel komen. In de ochtend denk je minder, omdat je nog moet opstarten. Als we dit vergelijken met de middag, dan is je geest in volle gang en druk met analyseren. Mocht de ochtend echt niet prettig zijn voor je doe het dan vlak voor je gaat slapen, ook dan is je geest rustiger omdat je in de voorbereiding van de slaap bent.

“Wat er ook gebeurt, ik kan het aan” 

Affirmaties kun je krachtig hardop zeggen, maar je kunt ze ook fluisteren of in stilte. Alles is goed, doe wat voor jou het fijnst aanvoelt. Zelf vind ik het prettig om ze hardop te zeggen omdat het dan overtuigender voelt. 

De kracht van herhaling

Affirmaties worden krachtiger naarmate je ze vaker herhaalt. Je kunt ze bijvoorbeeld tien keer achter elkaar opzeggen, maar meer is beter. Was je ook nog kunt doen is ze op een post-it schrijven en opplakken. Plak ze op de spiegel, de koelkast of je laptop. Zo ziet je ze de hele dag door en worden ze langzaam eigen gemaakt.

Hoe werkt het nou precies en wat moet je doen?

Begin met een affirmatie tegelijk. Als je te veel affirmaties opzegt, raakt je geest in de war. Je kunt wel per dag of situatie wisselen, de kracht zit hem in de herhaling. 

Kies voor een affirmatie die je gelooft. Als je zegt: “Ik ben slank” terwijl je jezelf echt veel te dik vind, dan werkt het niet. Kies iets waarmee je resoneert en zeg het met een oprecht gevoel. In plaats van “Ik ben slank” kun je bijvoorbeeld zeggen: “Elke dag word ik slanker en gezonder”, dan benoem je de weg er naar toe. Zeg het met een verlangen en passie.

“I choose to make the rest of my life, the best of my life” 

Als je het niet voelt, kun je je hand op je hart leggen en je ogen sluiten. Zo creëer je een energetische band tussen je hart en je geest, wat helpt om het beter te voelen.

AFFIRMATIES

Gebruik een spiegel

Iets wat ik ook gebruik is een spiegel. Als je een affirmatie zegt, terwijl je jezelf ‘s morgens aankijkt in de spiegel, werkt dit de hele dag behoorlijk krachtig door. Het is best spannend om jezelf echt in de ogen aan te kijken en jezelf toe te spreken. Wat ontstaat er in je?

“Ik ben mijn dromen waard” 

Misschien voelt het raar, of wordt je er ongemakkelijk van. Het is niet erg om gemengde gevoelens te hebben in het begin. Het is je innerlijke criticus die tegen je praat en oordelen heeft. Doe gewoon wat je jezelf hebt voorgenomen, het wordt vanzelf minder vreemd.

Laat je emoties toe

Als je stress voelt of angstig bent, kun je affirmaties gebruiken om jezelf te herpakken. Het gaat er niet om dat je gevoelens ontkent of vermijd. Wat je gaat zeggen is bijvoorbeeld: “ik mag dit voelen“. Haal langzaam, diep adem en concentreer je op je lichaam. Het is een makkelijke manier om weer even bij jezelf te komen. Het lost misschien niet al je problemen op, maar het gaat je zeker helpen om stappen te zetten en je een beter gevoel te geven.

Voorbeeld affirmaties:

 • Het is goed om rustig aan te doen.
 • Ik voel me rustig en relaxt.
 • Ik doe mijn best en dat is voldoende.
 • Ik laat angst los en vervang het door liefde.
 • Ik ben veilig en voel me gesteund.
 • Ik kan dit.
 • Ik ben trots op alles wat ik ben.
 • Ik ben goed genoeg.
 • Ik ben het waard.
 • Ik heb recht op liefde.
 • Ik kies ervoor om op mijn capaciteiten te vertrouwen.
 • Ik omarm mijn kwetsbaarheid.
 • Mijn gevoeligheid is mijn kracht.
 • Fouten bestaan ​​niet, alleen lessen.

Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

verbinding

6 MANIEREN OM MET JEZELF TE VERBINDEN

Maak contact met je lichaam. Begin dagelijkse met een bodyscan. ...
Vader

KUN JIJ JE VADER ECHT ZIEN?

Het was voor mij behoorlijk pijnlijk en traumatisch, dat ik ...
INNERLIJKE RUST

RUST IN JEZELF

Als je geest, lichaam en hart op een lijn zitten ...
Journaling

BEGIN MET JOURNALING

Begin met journaling en schaf een mooi boekje aan waarin ...
Lichaam, geest en hart

BEGIN MET EEN JOURNAL VOOR JE LICHAAM, GEEST EN HART

Een journal bijhouden is een mooie tool voor persoonlijke ontwikkeling ...

STEL GRENZEN MET KERSTMIS

Kerstmis kan behoorlijk wat energie kosten. Misschien zou je het ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download