7 SIGNALEN DAT JE TEGEN JEZELF LIEGT


Je hebt niet altijd door dat je tegen jezelf liegt, het gebeurt ook onbewust. Het kan ook best wat angst oproepen, als je ontdekt dat je niet eerlijk bent tegen jezelf. Het is veel veiliger om het zo te laten, precies zoals het is.

Wat zijn de signalen dat je liegt?

  • Je hebt het gevoel dat je ergens voor wegrent. Het is niet altijd makkelijk te ontdekken, maar een knagend gevoel dat we voor iets weglopen kennen we allemaal. Voor een gedachte of een waarheid. Er knaagt iets en het is geen prettig gevoel.
  • Je rechtvaardigt het gedrag van anderen. Je verzint excuses voor het gedrag van anderen, om de waarheid niet onder ogen te hoeven komen. Denk maar aan die keer dat je je partner verdedigde door te zeggen; “hij moest gewoon wat stoom afblazen”, of “zij was gewoon een beetje dom”. Als je de waarheid onder ogen ziet, moet je moeilijke beslissingen nemen en dat wil je voorkomen.
  • Je praat je eigen gedrag goed. Denk maar aan de uitspraak; “Ik heb haar alleen een les geleerd, maar geen pijn gedaan”. Of “Ik ben niet bang voor nieuwe uitdagingen, ik heb het gewoon te druk”. Aan de ene kant denk je een goede reden te hebben, maar onbewust weet je dat je een excuus verzint.
  • Het is nooit jouw schuld. Verantwoordelijkheid nemen voor iets wat er is gebeurd vind je lastig, je legt de schuld liever bij de ander. Als je jezelf altijd gelijk geeft en de ander niet, schuilt daaronder een enorme angst. Je wil geen gezichtsverlies lijden, dus je hebt niets gedaan.
liegt
  • Je draagt maskers. Je bent het gevoel met wie je werkelijk bent kwijtgeraakt. Je maakt vrienden met mensen die je niet leuk vind, je onderneemt zaken die je niet echt wil en gaat naar plekken waar je niet graag bent. Je lacht ook als je iets niet grappig vind en je weet eigenlijk niet wat je echt gelukkig maakt.
  • Je idealiseert je partner. Je doet alles voor de relatie en vind je partner geweldig. Je hebt een droombeeld wat je verwart met de werkelijkheid. Zelfs als je partner je slecht behandeld, wil je dit niet zien en blijf je in de relatie. Je liegt tegen jezelf, omdat de waarheid te hard is.
  • Je hart zegt iets anders dan je geest. Je blijft positief zeggen dat het goed gaat, maar eigenlijk sta je op instorten. Je houdt je ontzettend groot, maar het liefst wil je huilend wegkruipen. Het kan ook zijn dat je om de kleinste dingen ontploft en emoties voelt, die je niet kunt plaatsen. Als je niet meer in contact bent met je gevoel en je hart, zul je merken dat je steeds meer lichamelijke klachten krijgt. Ook emotionele spanning zoekt een uitweg. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Dissociatie

NIET MEER AANWEZIG DOOR DISSOCIATIE

We maken allemaal wel eens vervelende dingen mee, maar wanneer ...
Ergens in jou

ERGENS IN JOU

Ergens in jou is er een klein meisje met haar ...
Traumareactie

WAT IS EEN TRAUMAREACTIE?

Trauma gaat niet alleen over wat er gebeurde op dat ...
Samen omgaan met triggers?

HOE GA JE SAMEN OM MET TRIGGERS?

Wanneer je nog volledig je kleine ‘ik’ bent, is het ...
manipulatie

DE IMPACT VAN ONBEWUSTE MANIPULATIE

Onze wereld zit vol met frustratie en pijn, hoe komt ...
Triggers gebruiken

TRIGGERS GEBRUIKEN VOOR PERSOONLIJKE GROEI

Ken je dat gevoel dat iemand iets zegt of doet ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download