7 MANIEREN OM JE BETER TE VOELEN, BIJ INNERLIJKE LEEGTE

Heb jij weleens een leegte in jezelf ervaren? Dat het niet uit maakt wat je doet en met wie, er is een onderliggend gevoel van leegte. Maar wat is nu de oorzaak van dit gevoel? Je kunt simpel beginnen door het jezelf gewoon te vragen. “Waarom voel ik deze innerlijke leegte?” en onderzoek dan wat er in je opkomt. Nu denk je natuurlijk; “Ja, oké, ik voel me leeg, maar wat is de oplossing?”

Wat kan ik doen tegen dat gevoel van leegte?

  • Word je bewust van de innerlijke leegte. Wat je gaat doen is verbinding maken met je ware zelf. Dit doe je niet even, dit is een heel proces wat je mag gaan doorlopen. Dagelijks zul je hieraan moeten werken en je moeten committeren. Wat je moet doen is naar binnen kijken en naar binnen keren om echt tot de kern te komen. Ga experimenteren en aan de slag met schaduwwerk, innerlijk kinderwerk, mediteren, ademwerk, lichaamswerk, affirmaties, hou een dagboek bij en doe wat voor jou goed voelt.
  • Zoek naar zelfontplooiing. Probeer te ontdekken wat je emotioneel, mentaal en spiritueel een goed gevoel geeft. Negeer wat iedereen je verteld heeft over wie je zou moeten zijn, ga op zelfonderzoek. Zelfontplooiing is 100% persoonlijk en aan jou om te ontdekken, niemand kan het je vertellen. Je gaat onderzoeken wat je passies zijn, waar word je gelukkig van? Je moet de stappen zetten en de doelen stellen. Doe je het niet dan zul je de leegte blijven voelen. Als je begint aan dit proces, zul je merken dat je je langzaam beter gaat voelen dat je steeds beter aanvoelt wat bij je ware zelf hoort.
  • Sta je emoties toe en omarm ze. Je hebt vroeger niet geleerd om met je emoties om te gaan en ze te uiten, dus dit kan gek aanvoelen. Wat je gaat doen is alles voelen en omarmen. Je zult merken dat vooral emoties als woede en verdriet moesten worden vermeden. Deze emoties worden weggestopt en komen dan tot uiting door verslavingen of relatieconflicten. Goede, krachtige en gezonde manieren om je emoties los te laten, zijn bijvoorbeeld; schreeuwen, dansen, stampen, pulsen, boksen, lachen en huilen.

“Leegte is de mogelijkheid die nog gevuld moet worden” – K. Hara

  • Je kunt ook denken aan schrijven, schilderen of andere creatieve bezigheden. Bedenk wel dat je niet gelijk al je woede, jaloezie of verdriet kunt bevrijden dat gaat stap voor stap. Wat je kunt doen is leren hoe je ze door je heen laat stromen, zonder eraan vast te klampen of ze te dramatiseren.
  • Vergroot je eigenwaarde en zelfbeeld. Als je geen goede verbinding hebt met jezelf, weet je helemaal niet wie je bent, kan dat de oorzaak en het gevolg zijn van een leeg gevoel. Als je de stabiele zelf mist, word je geleefd en ervaar je geen gevoel van heelheid. Met een zwak of negatief zelfbeeld wordt functioneren in de wereld veel lastiger. Wat je kunt doen om dit zelfbeeld te versterken is; schrijf op wat je echt leuk vind, niet wat er van je wordt verwacht dat je doet. Als je een paar ideeën hebt bedacht, waar je betekenis in vindt, begin dan met het ondernemen ervan.

“Not happy, not sad, but empty”

  • Als je niet weet wat je leuk vind, denk dan eens aan wat je deed toen je een jaar of acht was. Welke herinneringen zijn blijven hangen? Welke dingen deed je? Wat er bovenkomt, tussen je achtste en je twaalfde jaar, is een goed begin om te ontdekken waar je passie ligt. Het hebben van een zwak zelfbeeld en het gevoel van leegte, is vaak te wijten aan het opgroeien in een disfunctioneel gezin. Als je ouders emotioneel niet beschikbaar waren, weet je niet wie je werkelijk bent en ervaar je leegte.
  • Zoek steun. Je voelt je verloren en alleen, maar dat ben je niet. Om te voorkomen dat je je altijd leeg voelt, is het fijn om steun te zoeken. Probeer mensen te vinden die hetzelfde voelen als jij. Als je op dit moment niemand in je leven hebt, zijn er altijd steungroepen online, of wordt lid van een vereniging. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...
Anders zijn

ANDERS ZIJN

Gillian is een zevenjarig meisje dat op school niet stil ...
HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

Laten we eens duiken in het gebied van ons zenuwstelsel, ...

BEWUSTZIJNSLESSEN VAN ASSEPOESTER

Welke lessen kunnen we leren als we kijken naar het ...
emotioneel volwassen worden

EMOTIONEEL VOLWASSEN DRAAIT OM ZELFBEWUSTZIJN

Emotioneel volwassen worden is een diepgaand proces dat draait om ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download