5 MANIEREN OM JE KERNOVERTUIGINGEN TE ONTDEKKEN

  • Soms herken je jouw diepe kernovertuigingen niet, omdat ze verstopt zitten onder andere kleinere overtuigingen. Bij kleine overtuigingen kun je denken aan; “Hij heeft nooit van mij gehouden”, waarbij de kernovertuiging is: “Ik hou niet van mezelf”. Of “Wat is zij een aandachttrekker zeg”, heeft als kernovertuiging; “Ik ben niet belangrijk”. Ga eens letten op dingen die jij vaak zegt, waardoor jij je een beetje onzeker of beschaamd voelt. Ongemakkelijke emoties kunnen je namelijk helpen om kleine overtuigingen te vinden, waar een kernovertuiging onder zit.
  • Kernovertuigingen beginnen bijna altijd met “Ik ben”. Als het niet begint met “Ik ben”, dan kan het ook beginnen met “Ik doe”, of “Ik kan”. In ieder geval klinken ze altijd erg veroordelend naar jezelf. De meeste zijn ook erg zwart-wit en ongenuanceerd.
  • Ga aan de slag met zelfliefde en zelfcompassie. Als je hier mee bezig gaat, is het belangrijk dat je lief en vriendelijk voor jezelf bent. Weet dat jij jouw kernovertuigingen hebt ontwikkelt als onderdeel van de trauma’s en conditionering uit je jeugd. Heb dus wat geduld met jezelf en stel geen onmogelijke eisen. Alles mag er zijn, precies zoals het is. Het proces gaat stap voor stap.
  • Gebruik de “waarom techniek”. Tijdens je dag ga je letten op de gedachten die je hebt over jezelf en over anderen. Bij elke gedachte ga je twee waarom vragen stellen. “Waarom is dat zo erg?” en “Waarom is dat zo belangrijk?” Deze vragen blijf je stellen, totdat je bij jouw kernovertuiging bent. Een voorbeeld: “Ik haat het dat mijn moeder me steeds in de reden valt”. “Waarom is dat zo erg?” Dat is erg omdat ik wil dat er naar me geluisterd wordt”. Waarom wil ik dat? “Omdat ik anders het gevoel heb dat het niemand iets kan schelen wat ik te zeggen heb”. “Waarom is dat zo belangrijk?” “Omdat ik me alleen en waardeloos voel”. Je ziet nu hoe zo’n oefening werkt. De kernovertuiging die hieronder zit is; “Ik ben alleen”, of “ik ben waardeloos”.
  • Leer van jouw pijnlijke emoties. Je probeert ze altijd te vermijden, want het kan heel eng en intimiderend zijn. Toch is het juist ook heel krachtig en kun je veel leren van deze zware emoties. Wat dus belangrijk is, is om ze niet meer te zien als je vijand, maar als vriend. Je moet heel eerlijk zijn tegen jezelf en aandacht besteden aan je pijnlijke emoties. Als jij jouw uitbarstingen leert kennen, kun je achter jouw blokkades komen. Let dus op angst, boosheid, onzekerheid, verdriet en al het andere waar jij je niet goed bij voelt. Onder deze emoties zitten jouw kernovertuigingen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Zeg 'nee' tegen drugs

ZEG ‘NEE’ TEGEN DRUGS

Ken je de reclame nog: "Zeg nee tegen drugs". Het ...
Langzaam leer ik

LANGZAAM LEER IK

Langzaam leer ik dat ik niet hoef te reageren op ...
Bevalling

GELOOF JIJ IN EEN LEVEN NA DE BEVALLING?

In de buik van een moeder zitten twee baby’s. Zegt ...
Loslaten

HOE KUN JE LOSLATEN?

Je kunt er zelf voor kiezen om alles wat je ...
eyeopeners over bewustwording

EYEOPENERS OVER BEWUSTWORDING

De eerste van de eyeopeners over bewustwording is leren hoe ...
SKY GAZING?

WAT IS SKY GAZING?

Alberto Villoldo was de jongste klinische professor aan de San ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download