Emoties is voor velen nog best een ding. Wat voel je precies? Kun je ze uiten? Zijn ze gewenst of moeten ze zo snel mogelijk weg? Ga even ergens rustig zitten om in contact te komen met je emoties. Waar voel je het? Wat komt er naar boven?
Iedereen gaat anders om met emoties dus er is ook niet een methode om ermee om te gaan of ze te kalmeren. Het is dus goed mogelijk dat je niet bij alle methode hieronder direct een goed gevoel hebt. Kies gewoon welke goed voelt en bij je past. Door met je emoties aan de slag te gaan, ontdek je gaande weg tools om ze te kunnen ervaren, ze te doorstaan en je weer een veilig gevoel te geven.
Wat kun je doen om je emoties te kalmeren:
- Zorg dat je voldoende slaapt. Slecht slapen vermindert je vermogen om met stress om te gaan. Zorg er dus voor dat je meer dan acht uur slaap krijgt. Mocht je echt niet zo lang kunnen slapen, overweeg dan eens om magnesium te slikken voor je gaat slapen, of magnesiumolie op je lichaam te smeren. Magnesium zorgt voor een diepere en langere nachtrust.
- Journaling. Als je de neiging hebt om je te identificeren met je emoties, schrijf het dan uit. Ga niet nadenken over hoe en wat je iets schrijft, maar laat de emoties gewoon gaan. Schrijf al je diepste, donkere gedachten en gevoelens van je af. Schrijf het liefst met de hand en niet typen, wat je met je hand schrijft, wordt anders opgeslagen.
“Als de oceaan zichzelf kan kalmeren, kunt u dat ook. We zijn allebei zout water vermengd met lucht” – Nayyirah Waheed
- Affirmaties. Zelfkritiek speelt een grote rol in je welzijn en je vermogen om met moeilijke situaties om te gaan. Als je worstelt met emotie regulatie, probeer dan aandacht te schenken aan je gedachten. Wat zegt je geest? Waarschijnlijk zul je dingen horen als “ik kan dit niet”, “dit durf ik niet”, “hier ben ik niet goed in” e.d. Het is duidelijk dat dit soort zelfkritiek alles wat je voelt honderd keer erger maakt. Om je emoties te beheersen, maak je een lijst met verzachtende uitspraken die je kunt gebruiken als je je overweldigd voelt. Denk aan: “Het gaat goed met me”, “ik kan dit”, “ik doe het stap voor stap”, “het is oké om bang te zijn”.
Blijf verbonden in het nu
- Stel grenzen en neem pauzes. Overbelast jezelf niet onnodig. Als je je moe voelt, neem dan een pauze. Als je je angstig voelt, neem dan even pauze en oefen, ga naar je ademhaling. Kom eerst even helemaal tot rust. Als iemand je grenzen overschrijdt, laat hem dat dan verbaal of non-verbaal weten. Oefen om assertief te zijn en je rechten te kennen. Je hebt het recht om “nee” te zeggen en te ontspannen. Het is oké om duidelijke grenzen te stellen.
- Zelfliefde. Zelfliefde is jezelf begrijpen, accepteren, omarmen en voor jezelf zorgen. In de context van emotionele regulering is zelfzorg alles doen wat liefdevol en goed is voor je welzijn. Je kunt hierbij aan: 1. Jezelf in een warme deken wikkelen 2. Gezond eten 3. Rustgevende muziek luisteren 4. Wandelen in de natuur 5. Ontspannen in de zon 6. Praten met een geliefde 7. Een therapeut of coach zoeken als je er niet alleen uitkomt maken. 8. Weglopen van giftige mensen
Dit zijn slechts een paar voorbeelden om je emoties te reguleren. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren, het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt en je lichaam even kan ontstressen. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Groei, Helen
|THE CURE FOR THE PAIN IS THE PAIN
Groei, Loslaten
|DE KRACHT VAN EMDR
Groei, Helen
|WAT IS TOEGEPASTE KINESIOLOGIE?
Groei, Verbinding
|DE KENMERKEN VAN SPIRITUEEL ONTWAKEN
Groei, Loslaten
|ONTHECHTEN EN BEWUSTWORDING
Groei, Helen
|WELKE INVLOED HEEFT DE NERVUS VAGUS OP JE SPIJSVERTERING?
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!