4 MANIEREN OM MET AFWIJZING OM TE GAAN

Leestijd: 2 minuten.

1. Ze zijn niet met jou bezig. Dit kan inderdaad niet zo leuk klinken, maar toch is dit echt de waarheid. Mensen denken meer aan zichzelf dan aan jou, dat is gewoon de realiteit. Want wees eens eerlijk, jij denkt toch eigenlijk ook voornamelijk aan wat jij wil en waar jij mee bezig bent?

Als je onzeker bent, ben je geneigd te denken dat anderen meer aandacht aan jou besteden dan ze in werkelijkheid doen. Deze gedachte, of misschien wel overtuiging, kan veel angst veroorzaken. Jij bent gaan geloven dat anderen naar je kijken en je beoordelen, maar dat is dus eigenlijk niet waar. En natuurlijk zijn er altijd mensen die een oordeel over je zullen hebben. Ze zijn het alleen daarna direct weer vergeten en met zichzelf bezig. Als je dit gaat beseffen, kan dat heel bevrijdend zijn en rust geven.

2. Wat er ook gebeurt, accepteer jezelf. De angst voor afwijzing heeft te maken met een laag zelfbeeld. Als je een laag gevoel van eigenwaarde hebt, heb jij een gebrek aan zelfliefde en accepteer jij jezelf niet. Je bent niet in verbinding met wie je werkelijk bent. Als jij aan de slag gaat met zelfacceptatie, zul je zien dat de angst voor afwijzing verdwijnt. Focus je niet meer op wat anderen van je denken, wat denk jij van jezelf? Voer eens een goed gesprek met jezelf.

“Be proud of who you are, and not ashamed of how someone else sees you”

afwijzing

3. Iedereen is bang voor afwijzing. Niet alleen jij hebt er last van, wij allemaal. Ook de mensen waarvan jij denkt dat ze het allemaal voor elkaar hebben, zijn bang voor afwijzing. Een van de grootste misvattingen, is jouw overtuiging dat je er alleen voorstaat. Er zijn zelfs verhalen die beweren dat voor veel mensen de angst voor in het openbaar spreken, groter is dan de angst voor de dood. Wat zegt dat over de angst voor afwijzing?

“When you have confidence, you can do anything.”– Sloane Stevens

4. Het oordel van de ander weerspiegelt zijn of haar onzekerheid. Wat een ander over je zegt, heeft alles te maken met de ander en niet zoveel met jou. Mensen hebben de neiging om hun onzekerheden op jou te projecteren, nog een goede reden dus om kritiek niet persoonlijk op te vatten. Zeg zelf; “als jij gelukkig bent, waarom zou je dan een ander bekritiseren?” Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download