4 BASISREGELS VOOR ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE

1. Jij bent verantwoordelijk voor jezelf

Niemand kan leven voor jou, ademen voor jou, of je verdriet of pijn voelen. Je creëert je eigen leven en elke stap die je zet is belangrijk. Dus de eerste regel is; “besef dat je volledig verantwoordelijk bent voor jezelf”. Geef anderen niet de schuld van je (on)geluk. Er bestaat geen ideale partner die je gelukkig maakt en er zijn ook geen mensen die je de erkenning komen geven, om je de rest van je leven te laten stralen. Zorg voor onvoorwaardelijke liefde voor jezelf.

Als je de mening van een ander als maatstaf neemt voor je tevredenheid en geluk, bereik je niets anders dan lijden. Ze kunnen namelijk bijna nooit aan je behoeften voldoen, ze zijn bezig met hun eigen geluk. Ontwikkel dus je eigen geluk en neem je verantwoordelijkheid en volwassen. Wees je bewust van de keuzes die je maakt en de gevolgen die daaruit komen.

2. Je zult vroeg of laat dingen verliezen

Leer accepteren dat niets voor altijd is. Leven, relaties, maar ook spullen zullen een keer verdwijnen, daar ontkom je niet aan. Mensen overlijden, kinderen groeien op, sommige vrienden gaan weg en we verliezen ook zo nu en dan de liefde van een partner. Leer dat dit normaal is en zorg dat je ontspant in deze situaties.

3. Bevrijd jezelf en anderen

Vrijheid is de gezondste manier om van het leven te genieten en het te begrijpen. Vrij zijn betekend niet dat je geen relaties aangaat. Relaties aangaan, anderen liefhebben en bemind worden is een belangrijk onderdeel van het leven. Je kunt alleen nooit de verantwoordelijkheid voor het leven van anderen nemen en anderen kunnen je geen dingen opleggen. Als dit wel gebeurt, ontstaat er lijden in relaties. Emotionele afhankelijkheid is niet gezond, liefde is delen in onvoorwaardelijke vrijheid.

 4. Leef in het heden, accepteer de dingen zoals ze zijn

Je wil niet toegeven aan het feit dat niets in dit leven voor eeuwig is. Niets blijft hetzelfde, alles stroomt en volgt zijn eigen pad. Veel mensen zijn nog steeds gefocust op wat er in het verleden is gebeurd, wat dan een behoorlijke last wordt. Zelfs als iets pijnlijk is, accepteer het dan en besef dat het verleden weg is en leer te vergeven. Hierdoor zul jij je vrijer voelen en kun jij je concentreren op wat er echt toe doet, “het hier-en-nu”, meer is er niet. Bevrijdt jezelf van de lasten van het verleden, “er is geen toekomst in het verleden!” 

Als je al deze punten gaat integreren, zul je veel vaker onvoorwaardelijke liefde ervaren. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...
Seks in de relatie

DE SEKS IS VERDWENEN

Ik krijg regelmatig berichten van mannen en vrouwen dat ze ...
Codependent en de narcist

DE CODEPENDENT EN DE NARCIST

De codependent en de narcist hebben een complexe relatie die ...
Verlos me van codependentie

VERLOS ME VAN MIJN CODEPENDENTIE

Jaren geleden kostten mijn relaties zoveel energie dat het soms ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download