10 GEBODEN VOOR ZELFACCEPTATIE

Hoe kun je jezelf leren accepteren en liefhebben? In de onderstaande 10 geboden is een lijst weergegeven die je zeker dichter bij zelfacceptatie en zelfliefde zal brengen. Misschien zijn er al geboden die je nastreeft, terwijl anderen misschien nog wat ‘werk‘ vragen.

  • Ik ben wie ik ben. Met dit lichaam en deze geest moet ik het doen. Dit is alles wat ik heb. Dit is precies zoals ik moet zijn; zonder mij, zoals ik op dit moment ben, was de schepping niet volledig. Ik stop met mezelf verwijten te maken voor dingen die ik (nog) niet kan.
  • Ik hoef niet perfect te zijn. Ik hoef niet te kunnen wat ik niet kan. Perfectie is stilstand. Ik leef, dus ik maak fouten. Ik mag ook fouten maken, want van fouten leer ik. Sterker nog: ik ben perfect, juist omdat ik de fouten maak, die ik maak.
  • Ik krijg precies wat ik nodig heb. Alles helpt mij om mijn opdracht te vervullen, ook de tegenslagen, ziektes, ruzies en de gebroken harten. Ik besef bij elk moeilijk moment, dat alles nog veel erger had kunnen zijn.
  • Ik hoef alleen maar eerlijk naar mezelf te zijn. Soms moet ik selectief omgaan met de waarheid. Eerlijk zijn naar anderen is niet altijd liefdevol, integendeel. Soms moet ik mezelf beschermen. Als ik maar trouw ben aan mezelf; als ik maar weet wat ik doe en waarom.
  • Ik kan het nooit iedereen naar de zin maken. Wat de één goed vindt, vindt de ander waardeloos. Er zal altijd wel iemand zijn die mij bekritiseert. Ik doe wat ik voel dat ik moet doen.
  • Ik houd mijn aandacht in het nu. Alles is gebeurd omdat het moest gebeuren. Het heeft geen zin om te piekeren. Ook fantasieën over de toekomst verspillen energie. NU is verreweg het boeiendste moment van mijn leven, want alleen NU gebeurt er wat er gebeurt.
  • Ik houd mijn aandacht hier. Hier is mijn lichaam, dus hier ben ik. Hier is de belangrijkste plek op aarde. Alleen hier kan ik werkelijk zien, ruiken, horen, voelen, proeven. Hier klopt mijn #hart, hier haal ik adem, hier voel ik de spieren onder mijn vel. Ik ben hier.
  • Iedereen mag van mij genieten op zijn/haar eigen wijze. Ik ben hier nodig. Anderen leren van mij, ik leer van anderen. Maar hoe, dat weet ik niet altijd en dat hoef ik ook niet te weten. Ik laat iedereen zijn/haar oordeel over mij hebben; positief of negatief. Ik mag genieten van complimenten. Ik kan ook kritiek incasseren. Ik hoef niet elk beeld van een ander over mij te corrigeren.
  • Ik hoef niet bang te zijn. Ik houd mijn angsten tegen het licht. Lijdt een mens niet het meest onder het lijden dat hij vreest? Ik wacht rustig af en bereid me voor, maar ik ga niet fantaseren over alle vreselijke dingen die eventueel ooit zouden kunnen gebeuren. Als alles goed gaat, heb ik gelukkig niet vergeefs geleden. En als er wel iets akeligs gebeurt, heb ik tenminste niet vooraf geleden.
  • Ik houd ontzettend veel van mezelf. Net zoals ik houd van dieren, planten, bomen en alles houd van mij. Zelfs de stoel waarop ik zit houdt van mij. De zon bemint mij, en zo ook de maan en elke ster die aan de hemel schijnt. Alles is Liefde en ik ben er een deeltje van. Auteur: onbekend.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download